Danas je Svjetski dan bez duhanskog dima

Svjetska zdravstvena organizacija već godinama 31. svibnja obilježava Svjetski dan bez duhanskog dima. Štetni utjecaj duhanske industrije na životnu sredinu je ogroman i sve veći, dodajući nepotreban pritisak na ionako oskudne resurse našeg planeta i krhke ekosustava, kaže se u priopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Kako je povodom ovog datuma priopćila ova organizacija, duhan ubija više od osam milijuna ljudi, pušača i nepušača svake godine, te dodatno uništava našu okolinu, dodatno šteti ljudskom zdravlju, kroz uzgoj, proizvodnju, distribuciju, potrošnju i otpad nakon konzumiranja. Crne statistike kažu da je posiječeno više od 600 milijuna stabala radi proizvodnje cigareta, da je u atmosferu ispušteno 84 milijuna tona CO2, podižući globalnu temperaturu Planeta, te da je više od 22 milijarde tona vode iskorišteno zbog pravljena cigareta.

Cilj Svjetskog dana bez duhanskog dima je širenje svijesti o rizicima uporabe duhana i kako svijet možemo osloboditi duhana. Štetnost konzumacije cigareta i upotreba nargila za srce uglavnom uzrokuju nikotin i ugljični monoksid zbog svoje prisutnosti u dimu cigarete. Nikotin povećava potrebu srca za kisikom i hranjivim materijama, dok ugljični monoksid smanjuje sposobnost krvi da osigura srcu potrebnu količinu kisika, kažu u INZ-u.

Služba za školsku higijenu ovog instituta intenzivno radi na podizanju svijesti kod djece i mladih kroz redovne aktivnosti i preventivne preglede, edukacije o zdravoj prehrani, očuvanju okoline i zdravog odrastanja te učestalim edukacijama djece, nastavnog osoblja i roditelja na ojačavanju zajednice na svim poljima, a sve u cilju poboljšanja životnih navika.

  FOTO/VIDEO ČESTITKA: U Župi sv. Mihovila Tomislavgrad danas je Prva sveta pričest, sakrament je primilo ukupno njih 85 (40 djevojčica i 45 dječaka)

Zdravlje je najveća vrijednost svakog pojedinca, ističu u INZ. Ne možemo birati zdravlje, ali možemo izabrati zdrav način života kako kod djece tako i kod odraslih. Zdrav način života nije nešto što nam je dano ili urođeno, već se mora strpljivo razvijati i njegovati tijekom života. Prakticiranje zdravog načina života značajno unapređuje zdravlje čovjeka na mnogo načina.  Da bi se čovjek nazvao zdravim, mora imati dobar preduvjet, a to je dobar balans u životu.

Vodeći uzroci smrti stanovništva Federacije BiH već godinama su oboljenja cirkulatornog sustava s udjelom od više od 50 posto svih uzroka (stopa 508,2/100.000 stanovnika), nakon čega slijede maligne neoplazme s 22,3 posto udjela (stopa 219,6/100.000 stanovnika) što predstavlja  povećanje iz godine u godinu. Ove dvije grupe oboljenja čine oko tri četvrtine svih uzroka smrti. Jedan od glavnih faktora rizika za ova oboljenja je – dokazano – pušenje cigareta.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica/tomislacity

 

 

Objava Danas je Svjetski dan bez duhanskog dima pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi