DANAS je blagdan Gospe od Anđela kada vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni, ako ispune postavljene uvjete

Na blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza, franjevci se, prema predaji, sjećaju obraćenja Sv. Franje iz 1208. u Porcijunkuli, u talijanskom Asizu.

Porcijunkula je kolijevka franjevaštva. Ta crkvica podno Asiza, postala je okupljalište prvih Franjinih sljedbenika. U njoj su se franjevci sastajali, slavili kapitule te molili. Porcijunkula je zapravo jedno malo svetište Sv. Marije Anđeoske koju je Sv. Franjo osobito volio. Zanimljivo, crkvica Porcijunkula nalazi se danas unutar Bazilike Sv. Marije Anđeoske koja je građena za vrijeme pape Pija V. od 1569. do 1679. Pio X. uzdigao je baziliku na čast papinske bazilike nazivajući je “majkom i glavom svih crkava Franjevačkog reda”.

Također, na blagdan Gospe od Anđela vjernici diljem svijeta mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni, ako ispune postavljene uvjete. Obično je to potreba hodočašća na unaprijed određeno mjesto s crkvom ili katedralom, sveta ispovijed, sudjelovanje na misi, pričest te prigodne molitve na nakanu Svetoga Oca.

Slaveći Gospu od Anđela vjernici dobivaju također i poticaj da se sjete svog anđela čuvara, te mu uputiti zahvalnost za sve trenutke kad ih je štitio i čuvao.

Inače, zdanje u Asizu je doživjelo teška oštećenja u potresu 1997. Nakon obnoviteljskih graditeljskih zahvata otvoreno je vjerničkoj pobožnosti baš na Porcijunkulu 1999.

Ime Porcijunkula dolazi iz latinskog jezika, a znači komadić, piše nedjelja.hr

  Najviše glasača za glasovanje poštom prijavilo se 2018., a najmanje 2004.

Molitvica Gospi od Anđela

Rajska kruno, rajska slavo,
Anđeoska Gospo, zdravo!
Ti si korijen, ti si vrata,
s kojih sinu svjetlost zlata.
Ti si ljiljan djevičanstva,
ti si nakit čovječanstva.
Zdravo, puna svih milina,
moli za nas svoga Sina!

www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi