Dan roza vrpce obilježen u Mostaru

Manifestacija “Dan roza vrpce” pod sloganom “Nismo same imamo Vas”, koja je posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, održana je u srijedu u Mostaru, u organizaciji Udruge ”Novi pogled”. 

Manifestacijom se, kažu organizatri, želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevencije te bolesti i pravovremenog liječenja te skrbi za oboljele.

Predsjednica Udruge “Novi pogled” Maja Memić istakla je kako se cijeli deseti mjesec obilježava kao međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke te da je već od početka mjeseca organizovano mnogo aktivnosti.

– Oktobar je mjesec kada se malo više priča o raku dojke, o važnosti prevencije i značaju njegovog ranog otkrivanja, ali Udruga ”Novi pogled”, kao i ostale naše udruge iz BiH tokom cijele godine pričaju i dižu glas o prevenciji raka dojke. Danas obilježavamo Dan roza vrpce, a ona je simbol podrške, prijateljstva i solidarnosti da se svi naši sugrađani solidarišu sa ženama koje su se suočile s dijagnozom raka dojke – kazala je Memić te navela kako će se barem jedna od osam žena susresti s dijagnozom raka dojke.

Ponovila je kako o prevenciji uvijek treba pričati te da je ona ključna u borbi protiv karcinoma dojke.

Govoreći o broju novooboljelih od te opake bolesti, Memić je kazala kako na nivou države još uvijek ne postoji nacionalni registar te da nema podataka koliko ima oboljelih od malignih bolesti pa i od raka dojke te koliko je žena preživjelo karcinom dojke, a koliko ih je od toga umrlo.

– Mi u udruzi vodimo evidenciju tako što dijelimo paketić prve pomoći svakoj novooperiranoj ženi od raka dojke. To je ono osnovno što joj je potrebno i u ovoj godini do sada smo podijelili 65 paketića na području HNK – kazala je Memić.

Podršku akciji pružila je i članica Udruge ”Novi pogled” Tanja Goluža koja je kazala kako je prije sedam godina operirala dojku zahvaljujući ranom otkrivanju karcinoma.

Ukazala je na važnost samopregleda dojke jer, kako kaže, svaka uočena promjena može biti početak karcinoma.

– Rano prepoznavanje zaista spašava život jer se može liječiti i medicinski tretirati. Ima nas dosta koji smo svjedoci da se zahvaljujući ranom otkrivanju može spasiti život. Prošle smo medicinski tretman, ali ostaje život, život ide dalje – poručila je.

Simbol “roza vrpca” znak je sudjelovanja, solidarnosti i podrške svim oboljelima od ove opake bolesti s ciljem podizanja svijesti o redovnim pregledima i važnosti ranog otkrivanja raka dojke, bolesti koja ima visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju.

federalna.ba/Fena

Popularno danas