Crveni luk može liječiti kašalj i nesanicu

-

Crveni luk je biljka koju dobro poznajemo. Gotovo svaki vrtlar, koji sadi povrće, ima u jednom dijelu zasađene i lukovice.

Naime, luk je lako uzgojiti, ne zauzima mnogo prostora, a pruža izvanredne mogućnosti za pripremanje različitih jela, ali se koristi i u ljekovite svrhe.

Crveni luk može liječiti kašalj i nesanicu
Crveni luk i med

Mnogi ga izbjegavaju zbog intenzivnog mirisa, no to ne znači da ga se ne treba koristiti i konzumirati. Prilagodite konzumiranje luka dnevnim obvezama, a svakako isprobajte i ljekovite preparate od ove biljke. Crveni luk je glavni sastojak mnogih ljekovitih pripravaka, a mi ćemo ovdje spomenuti tek dvije. Naučite iskoristiti crveni luk protiv kašlja, i protiv nesanice.

Sirup od crvenog luka protiv kašlja

Sirup pripremite na sljedeći način: Ogulite i sitno narežite 6 glavica luka srednje veličine. Pomiješajte luk sa 4 žlice prirodnog meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad posude sa vodom koja vrije. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 veliku žlicu sirupa svaka 2 ili 3 sata. Ovaj sirup možete dati i djeci.

Pazite da ne dajete djeci mlađoj od 3 godine, radi moguće alergije na med.

Sok od luka protiv nesanice

Da bi imali lakši san, liječili nesanicu, iskoristite sok od glavice crvenog luka. Iscijedite jednu malenu žličicu soka od luka pa je pomiješajte sa pola čaše mlakog mlijeka, te popijte pred odlazak u krevet.

spot_img

Mostar vijesti