Čović: Prije odluke o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a poslušati mišljenje struke

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH detaljno razmotriti sve informacije vezane za predloženu izmjenu zakona o trošarinama i PDV-u na hitnoj i redovnoj sjednici tog tijela.

– Zatražio sam pismeno od predsjednika Vijeća ministara BiH, ministra finansija BiH, entitetskih ministara finansija i direktora Uprave za indirektno oporezivanje da nam dostave osvrt na prijedlog izmjena zakona o trošarinama i PDV-u koji su usvojeni u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da vidimo šta to znači, je li time stvarno pomažemo ili pravimo veću štetu – izjavio je Čović na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice stranačkog predsjedništva na kojoj se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji te funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Kazao je kako prije bilo kakve odluke treba poslušati mišljenje struke.

– Ako ukidamo akcize na gorivo šta to formalno znači? Hoće li naši stanovnici na pumpama imati jeftinije gorivo ili ćemo imati nešto drugo? Hoće li budžeti biti uskraćeni za 300 ili ne znam koliko miliona maraka i šta to onda znači? Ista je stvar i oko PDV-a. Mi ćemo kao izaslanici u Domu naroda temeljito raspraviti ta pitanja, na hitnoj sjednici u srijedu samo jednu tačku, a na sjednici 24. marta bit će puno toga što se tiče fiskalne politike – kazao je Čović.

Dodao je kako su na sjednicu Doma naroda pozvani predstavnici izvršne vlasti s entitetskog i državnog nivoa kako bi se mogli direktno uključiti s analitikom i pojasniti šta bi u praksi značilo ukidanje trošarina i smanjenje PDV-a na prehrambene proizvode.

Kada je u pitanju sutrašnji sastanak bh. političara s članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u Bruxellesu, predsjednik HDZ-a BiH kazao je kako će na tom sastanku biti iznesen “jasan stav kakav je odnos BiH prema Evropskoj uniji i evropskim integracijama”.

– Nastojat ću poslati jasnu poruku o našoj budućnosti, evropskoj budućnosti. Nažalost, mi često kažemo da želimo taj put, a kada nam se kaže da trebamo taj put da realiziramo, da usvojimo tri ili četiri zakona, onda to baš i nismo htjeli uraditi. Za naš evropski put trebali smo riješiti pitanje Izbornog zakona ima već dvije godine, da ne nabrajam 14 uslova koji su ispred nas postavljeni – kazao je Čović.

(Fena)

mostarski.ba
#Čović #Prije #odluke #ukidanju #akciza #smanjenju #PDVa #poslušati #mišljenje #struke

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas