Čolan: Selektor Bosnić je dostavio spisak, a sa spiska smo izostavili samo Muhameda Pašalića

Vedran Bosnić jutros je obavijestio KS BiH da želi raskinuti ugovor koji ga veže za bh. kuću Košarke, navodeći nepoštivanje ugovornih obaveza, ali i neslaganje sa stajalištima čelnika KSBIH.

“Nažalost, morao sam donijeti ovu odluku zbog razlika u stajalištima s čelnicima Saveza, kao i zbog važnih ugovornih pitanja”, objavio je Vedran Bosnić.

Selektoru se duguje novac određeni iznos novca, oko deset hiljada eura za plate od 2022. godine i jasno je da se radi o iznosu od više hiljada eura.

Međutim, pojavile su se i informacije o tome šta su neslaganja sa čelnicima KS BiH.

Kontaktirali smo generalnog sekretara KS BiH, koji je za N1 otkrio koji bi mogao biti i dodatni motiv zbog kojeg Bosnić više ne želi biti dijelom reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Jedina stvar koja ima, a koju neko može da zamjeri, ili ne zamjeri.. Selektor Bosnić je dostavio spisak, sa spiska smo izostavili igrača Muhameda Pašalića zbog februarskog ciklusa i neodlaska u Litvaniju, gdje je igrač izjavio da ne želi da ide u Litvaniju i da njemu Bosna i Hercegovina ništa kao država nije dala, i da on nema obavezu da ide u Litvaniju.”, kaže Čolan.

Muhamed Pašalić je inače igrač Monsa, istog kluba na čijoj klupi sjedi selektor Vedran Bosnić, te je moguće da se sukob produbio upravo radi 34-godišnjeg Pašalića.

“Nakon toga smo mi odlučili da Pašalić više ne bude na spisku, jer ako pričamo o dresu Bosne i Hercegovine, morate željeti i htjeti da igrate za BiH, a ne ponašati se na taj način. To je jedini igrač koji se nije našao na ovom spisku sljedećeg kvalifikacionog prozora. Da li je to selektor zamjerio, ili ne, ne znam. Nije se javio Mirzi Teletoviću na telefon kada ga je zvao, kada mu se lao poruke i želio da razgovara s njim.”, tvrdi Čolan.

Iz KS BiH kažu da su sa Pašalićem samo primijenili uvjerenja i razmišljanja selektora Bosnića, koji je svojevremeno davao slične izjave.

“On je rekao ‘ne trebaju nam igrači koji ne žele da igraju za Bosnu i Hercegovinu’, a tu se pozivamo na igrača Karla Matkovića, za kojeg je rekao da ga više nikada neće zvati. To je selektorova rečenica: ‘Ne želim igrače koji ne žele život dati za reprezentaciju i Bosnu i Hercegovinu’. Muhamed Pašalić nije htio da ide na utakmicu. Edin Atić tada nije htio da ide na utakmicu. Atić se tada predomislio i na kraju putovao, a Pašalić nije”, kaže Čolan.

Košarkaška Reprezentacija Bosne i Hercegovine početkom jula igra utakmice kvalifikacija za Mundobasket protiv Češke i Bugarske, a za KS BiH nema govora o traženju novog selektora, već se nadaju da će se situacija sa Bosnićem ipak razriješiti.

“U tom smjeru ne treba uopšte razmišljati, da mi sada mijenjamo selektora, pogotovo ne u ovom formatu i ovom prozoru koji je ključan za nas. On je zaslužio svojim radom da bude tu. On mora da razgovara sa članovima Upravog Odbora i sa direktorom reprezentacije kako i na koji način da izmire obaveze prema njemu iz prvog kvartala 2022.”, rekao je između ostalog Amer Čolan.

sport1.oslobodjenje.ba

javno.ba

Popularno danas