Čišćenje bazena i prirodnog kamena od tamnih mrlja

-

Sezona kupanja je krenula, pa tako i čišćenje bazena, opremanje i uređenje kamena oko bazena. Kamene površine zaprljaju se tijekom jeseni i zimskih mjeseci, pa ih je potrebno očistiti, za sezonu koja dolazi.

Vlasnici bazena znaju da bazen iziskuje održavanje, pa tako i uređeni prostor oko bazena. Nakon što se bazen očisti, i pusti u rad za sezonu koja dolazi, slijedi uređivanje kamena koji krasi prostor oko bazena.

Kamen vremenom bude zaprljan. Na površini bijelog kamena nastaju tamne mrlje, slične nekoj vrsti plijesni. Naslage mogu nastati od raspadanja lišća koje opada, od kukaca, ili jednostavno različitih vremenskih utjecaja. Bijeli kamen izgubi boju i sjaj, i potrebno ga je očistiti.

Kako se čisti kamen?

Kamen se najbolje očisti jakim mlazom vode, uz pomoć wap mašine. Mlaz bude dovoljno jak da skida s površine sve čestice prljavštine. Ipak, sitne pore plijesni i druge truleži znaju ostati unutar prvog sloja kamena. Prljavština se vidi kao tamna mrlja na kamenu.

Da bi očistili kamen i vratili mu prirodnu bjelinu, potrebno je koristiti kemikalije. Za čišćenje kamena najbolje je koristiti solnu kiselinu (klorovodična kiselina) manje koncentracije. Osim kamena, uz bazen često imamo zasađeno ukrasno bilje, i važno je sačuvati ga od nagrizanja. Solna kiselina može se kupiti u određenom rastvoru (koncentraciji), pa je bolje odabrati neku blažu otopinu. Kamene površine je potrebno natopiti solnom kiselinom, lagano trljati plastičnom četkom i nakon par minuta natopljeni dio trebate isprati wap mašinom. Jaki mlaz vode očistit će tamne naslage na kamenu.

Čišćenje kamena solnom kiselinom
Čišćenje kamena

Potrebno je dobro isprati kamen od solne kiseline, da bi se što bolje razvodnila, kako odlazi s kamena prema zasađenom ukrasnom bilju. Ako se ispiranje ne uradi dobro, biljke mogu uginuti već nakon par dana od čišćenja kamena.

Osim solne kiseline u tekućem stanju, moguće je kupiti granule koje se prospu po kamenu, namoče se, i onda se kamen trlja plastičnom četkom. Isti postupak se radi, kao i u slučaju kada se koristi solna kiselina u tekućem stanju.

Nakon čišćenja bazena, svakako očistite i kamene površine, da kompletan vanjski prostor dobije potrebni sjaj za sezonu. Sve površine dobro isperite sa dosta vode, i pazite da solna kiselina ne završi u bazenu ili okolnim biljkama.

Podijeli članak

Recent posts

Sahat kula neiskorišteno blago Mostara

U mahali Brankovac nalazi se stara Sahat kula koja je jedna u nizu nacionalnih spomenika u Mostaru. Visoka je 16 metara i sastoji se...

Najpoznatije austrougarske građevine u Mostaru

Najpoznatije austrougarske građevine u Mostaru su svakako Gimnazija Mostar, Gradska banja, Carinski most Jedna od naljepših građevina austrougarskog perioda u Mostaru je Gimnazija Mostar. S...

Partizansko groblje – Zaboravljeni spomenik slavne prošlosti

Partizansko groblje je spomenik koji se u Mostaru mora posjetiti. Nalazi se  na putu prema gradskoj bolnici ''Bijeli brijeg'' u naselju Strijelčevina. Svečanom otvorenju 25.septembra...

Historijska baština Mostara – Stari most

Stari most je izgrađen 1567. godine po naredbi Sulejmana Veličanstvenog a konstruisao ga je Mimar Hajrudin. Prvobitni Stari most je stajao gotovo 426 godine...

Historija Mostara

Historija Mostara - Privlačnost Mostara, središta Hercegovine i historijskog raskršća naroda i civilizacija, danas se ističe obnovljenom snagom. Zahvaljujući konstantnom radu na rekonstrukciji koja je,...