Carinjenje bez papira uskoro i u BiH

Početak primjene Zakona o carinskoj politici BiH, a samim tim i NCTS-a (novog provoznog kompjuterskog sustava) definitivno počinje 1. kolovoza ove godine.

Po riječima načelnika Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratka Kovačevića, to znači da tada konačno počinje primjena Zakona o carinskoj politici BiH, koji je usvojen još 2015. godine, ali njegovo provođenje je zahtijevalo da u BiH postoji certificirano tijelo za izdavanje kvalificiranog digitalnog potpisa, kojim će se ovjeravati elektronski dokumenti.

Kako UNO nije mogla više čekati da netko u BiH postane certificirano tijelo za izdavanje digitalnog kvalificiranog potpisa, Uprava je sama ušla u postupak dobijanja ovog statusa, a na putu da postanemo certificirano tijelo veliku pomoć UNO je dobila od Izaslanstva EU u BiH, koja je putem IPA fondova sve financirala, rekao je Kovačević za Fenu.

Podsjetio je da je UNO u svibnju 2021. godine postala certificirano tijelo za izdavanje digitalnog kvalificiranog potpisa, čime je ispunjen uvjet da buduće provozne carinske deklaracije budu digitalno ovjerene i potpisane i da imaju istu pravnu snagu kao i sadašnji klasični pečat i potpis. Zato je bilo planirano da početak primjene Zakona o carinskoj politici BiH, a samim tim i NCTS-a bude 1. srpanj 2021. godine, uz uvjet da Parlament BiH usvoji novi Zakon o carinskim prekršajima BiH.

Kako Parlament BiH nije usvojio Zakon o carinskim prekršajima BiH, Vijeće ministara je tada donijelo novu odluku kojom je početak primjene NCTS-a u BiH bio pomjeren na 1. kolovoz 2021. godine. Nažalost, ni u tom vremenu od mjesec dana Parlamentarna skupština BiH nije zasjedala i nije usvojila Zakon o carinskim prekršajima BiH, naveo je Kovačević.

  Važan podatak za korisnike hrvatskih mirovina povezanih s inozemstvom

Nakon toga, kako je dodao, ova institucija više nije zasjedala, pa je Vijeće ministara BiH moralo donijeti novu odluku kojom se početak primjene NCTS-a pomjerio na 1. siječanj ove godine. Kako ni do tada Parlament BiH nije zajedao, Vijeće ministara BiH je ponovo donijelo odluku kojom je početak primjene NCTS-a pomjeren na 1. travanj ove godine.

U međuvremenu je Zakon o carinskim prekršajima usvojen samo u jednom domu u Parlamentu BiH, dok u drugom domu i dalje nije bio usvojen, što je Vijeće ministara BiH natjeralo da ponovo donese novu odluku kojom se početak primjene NCTS-a u BiH pomjera na 1. kolovoz ove godine. S obzirom da je Zakon o carinskim prekršajima BiH konačno usvojen u Parlamentu BiH, početak primjene Zakona o carinskoj politici BiH i NCTS-a (bezpapirnog provoza) definitivno počinje 1. kolovoza ove godine, naglasio je Kovačević.

Novi elektronski provozni sustav (NCTS) podrazumijeva obradu carinskih deklaracija bez papira. To znači da će svi sudionici elektronskom provozu (uvoznici, izvoznici i špediteri), u novi sustav u UNO slati provozne deklaracije isključivo elektronskim putem. Takvi dokumenti moraju biti potpisani novim digitalnim kvalificiranim potpisom, kako bi imali istu pravnu snagu kao i dokumenti koji se danas predaju putem papira i koji su ovjereni običnim potpisom i pečatom.

-Konkretno to znači da će se cijeli postupak provoza roba odvijati puno brže i uz manje troškove. Naime, jednom kad roba krene iz BiH i kada se provoznom carinskom deklaracijom to unese u sustav, sve carinske službe, od carinske službe mjesta polaska robe, preko carinskih službi zemalja u tranzitu, do carinske službe zemlje gdje je krajnje odredište te robe, imat će uvid u taj dokument. Na takav način zadržavanja kamiona na graničnim prijelazima biti će puno kraća i samim tim će i troškovi biti manji. Naravno, ovaj novi elektronski tranzitni sustav mora prvo funkcionirati godinu dana na nacionalnoj razini u BiH, a nakon toga BiH postaje punopravna članica NCTS konvencije – kazao je Kovačević za Fenu.

  BiH u svibnju posjetilo više od 139.000 turista

FENA.ba

Objava Carinjenje bez papira uskoro i u BiH pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi