Čapljincu potvrđena optužnica i produžen pritvor zbog ratnog zločina

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru podiglo je optužnicu protiv Ese Razića, rođenog u Čapljini 1966. godine, državljanina SAD-a, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, a koju je 9. novembra Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo produženje mjere pritvora optuženom te je Kantonalni sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog osnovan i 13. novembra ove godine donio rješenje o produženju pritvora protiv optuženog, iz razloga jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.

Kako je navedeno, pritvor može trajati do okončanja glavnog pretresa i izricanja presude, a najduže dvije godine računajući od dana potvrđivanja optužnice.

Naime, optuženom Esi Raziću se optužnicom stavlja na teret da je 2. oktobra 1993. godine u jutarnjim satima na brdu Kvanj u Mostaru kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u svojstvu pripadnika Armije R BiH izvršio ubojstvo dva ratna zarobljenika.

Podsjećamo, Eso Razić lišen je slobode na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu jer je za njim bila raspisana potraga zbog vođenja kaznenog postupka, saopćili su iz Kantonalnog tužilaštva u Mostaru.

federalna.ba/Fena

Popularno danas