Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 skočio za 80%, otkrila velika studija

Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina je u zadnja tri desetljeća porastao za gotovo 80%, pokazuju rezultati najveće studije koja se bavi tom tematikom. Globalni broj oboljelih od raka je porastao s 1.82 milijuna 1990. na 3.26 milijuna 2019., dok je smrtnost od raka osoba mlađih od 50 godina porasla za 27%.

Istraživanje je pokazalo da na svijetu godišnje od raka umire više od milijun ljudi mlađih od 50 godina. Stručnjaci za sada ne mogu sa sigurnošću reći što stoji iza ovako velikog porasta oboljelih od karcinoma, no smatraju da su među uzrocima loša prehrana, korištenje alkohola i duhana, slaba tjelesna aktivnost i pretilost.

Prvo istraživanje takve vrste koje je ispitalo problem na globalnoj razini

“Od 1990. godine su učestalost i smrtnost ranih oblika raka značajno porasli na globalnoj razini. Poticanje zdravog stila života; što uključuje smanjenu konzumaciju duhana i alkohola, zdravu prehranu te odgovarajuće aktivnosti na otvorenom, moglo bi smanjiti rizik od takvih oboljenja”, navode znanstvenici u istraživanju, a prenosi The Guardian.

Prethodne studije su pokazale su da je u posljednjih nekoliko desetljeća u raznim dijelovima svijeta u porastu učestalost pojave raka kod mlađih od 50 godina. No najnovije istraživanje koje su proveli Sveučilište Edinburgh u Škotskoj i Medicinski fakultet Sveučilišta Zhejiang u Kini je prvo takve vrste koje je ispitalo problem na globalnoj razini i istražilo faktore rizika za mlađe odrasle osobe.

Većina prethodnih studija bila je usredotočena na regionalne i nacionalne razlike. Znanstvenici su u ovoj globalnoj studiji analizirali podatke iz 204 zemlje koji pokrivaju 29 vrsta raka. Proučili su nove slučajeve, smrtne slučajeve, zdravstvene posljedice i čimbenike rizika za ljude u dobi od 14 do 49 godina kako bi procijenili promjenu situacije između 1990. i 2019. godine.

Porast slučajeva raka od 79%

U 2019. je bilo 3.26 milijuna novih dijagnoza raka među mlađima od 50 godina, što je povećanje od 79% u odnosu na 1990. godinu. Rak dojke predstavljao je najveći broj slučajeva i povezanih smrti. Između 1990. i 2019 je najbrže porastao broj slučajeva ranog početka raka dušnika i prostate.

Godine 2019. je 1.06 milijuna osoba mlađih od 50 godina umrlo od raka, što je povećanje od 27% u odnosu na brojku iz 1990. godine. Nakon raka dojke, najveći broj smrtnih slučajeva povezan je s rakom dušnika, pluća, želuca i crijeva. Najveće povećanje broja smrtnih slučajeva zabilježeno je među osobama s rakom bubrega ili jajnika.

Najveće stope novih dijagnoza raka su u 2019. zabilježene u Sjevernoj Americi, Oceaniji i zapadnoj Europi. Zemlje s niskim i srednjim prihodima također su bile pogođene, a najviše stope smrtnosti među mlađima od 50 godina bile su u Oceaniji, istočnoj Europi i središnjoj Aziji.

“Srećom, godišnja stopa smrtnosti od raka u toj dobnoj skupini u Ujedinjenom Kraljevstvu stalno opada”

Autorica studije liječnica Xue Li iz Centra za globalno zdravlje pri Institutu Usher Sveučilišta u Edinburghu, rekla je da je rak među mlađima od 50 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu imao uzlazni trend od 1990. do 2010., ali da je ukupna stopa incidencije ostala stabilna od 2010. do 2019. godine.

“Srećom, godišnja stopa smrtnosti od raka u toj dobnoj skupini u Ujedinjenom Kraljevstvu stalno opada, što je potvrda izvanrednih napora u probiru i liječenju raka u posljednja tri desetljeća”, dodala je.

Objava studije u časopisu BMJ Oncology uslijedila je nakon što je dobrotvorna organizacija Cancer Research UK ustvrdila da je napredak u liječenju raka pomogao spasiti 1.2 milijuna života u Velikoj Britaniji od sredine 1980-ih.

Post Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 skočio za 80%, otkrila velika studija je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas