Bošnjak: Na jednog penzionera dolazi oko 1,26 radnika

Članovi Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK (ZZO HNK) u četvrtak su na sjednici razmatrali i usvojili, uz ostalo,  trinaest izvještaja, tri odluke i jedan pravilnik.

Izvještaj o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 radna dana, potrošnji lijekova s Liste lijekova, liječenjima provedenim izvan HNK-a, potrošnji ortopedskih i drugih pomagala, te sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova i medicinskih sredstava u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu pokazalo je kako nije bilo značajnijih odstupanja, saopćeno je iz ZZO-a HNK.

Članovi Upravnog vijeća razmatrali su i usvojili Izvješće o troškovima refundiranja osiguranim osobama ZZO HNK za pružene usluge biomedicinski pomognute oplodnje.

Navodi se i kako je Zavod u prošloj godini primio 109 zahtjeva za refundiranje troškova za pružene usluge biomedicinski pomognute oplodnje.

Od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva Liječničko povjerenstvo je odobrilo njih 88, a ukupna sredstva utrošena za refundiranje iznosila su 232.753 marke.

Kada je u pitanju analiza osiguranih osoba u matičnoj bazi podataka ZZO HNK na dan 31. decembra 2021. godine broj osiguranih osoba bio je 180.359.

Od toga su 71,76 posto osiguranih osoba nositelji osiguranja, dok su 28,44 posto osiguranih osoba članovi porodica nositelja osiguranja. U strukturi nositelja osiguranja 54.357 su zaposleni, 43.041 penzioneri i 24.456 nezaposlenih.

– Usporedimo li broj radno aktivnih osiguranika i penzionera dolazi se do zaključka kako, u 2021. godini, na jednog penzionera dolazi oko 1,26 radnika. Drugim  riječima to znači da svaki zaposleni osiguranik doprinosima za zdravstveno osiguranje osigurava zdravstvenu zaštitu za sebe, svoju porodicu ukoliko nemaju zdravstveno osiguranje po nekom drugom osnovu i nešto više od jednog penzionera – kazao je direktor ZZO HNK Rade Bošnjak.

Ističe kako ovako nizak omjer broja radnika na broj penzionera u odnosu na vrijeme kada se uvodio sistem međugeneracijske solidarnost upućuje na “tešku održivost međugeneracijske solidarnosti, veliki pritisak na zdravstveni sistem i potrebu traženja novih i drugačijih izvora prihoda po osnovu zdravstvenog osiguranja”.

Nakon svih navedenih izvještaja  članovi Upravnog vijeća razmatrali su i usvojili Izvještaj o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

Podaci iz izvještaja pokazuju kako su u prošloj godini ukupno ostvareni prihodi i primici ostvareni u iznosu od 149.271.242 marke, što je 0,29 posto ili 432.242 marke više od iznosa predviđenog Izmjenama i dopunama Financijskog plana za 2021. godinu.

Ukupno ostvareni rashodi i kapitalni izdaci u razdoblju januar-decembra 2021. godine ostvareni su u iznosu od 146.103.937 maraka što je 1,84 posto ili 2.735.063 marke niže od sredstava planiranih Izmjenama i dopunama Financijskog plana za 2021. godinu.

“Usporede li se ukupni prihodi i ukupni rashodi financijski rezultat poslovanja Zavoda u 2021. godini je pozitivan u iznosu od 3.167.305 maraka”, stoji u saopćenju.

Govoreći o izvršenju Financijskog plana Zavoda za 2021. godinu direktor Zavoda Rade Bošnjak osvrnuo se na godine ranije kazavši da ovaj Zavod ima najviši stepen naplate doprinosa u odnosu na ostale zavode u Federaciji BiH.

– Zavod je  od 2012. godine do danas završio rebalansom i pozitivnim financijskim rezultatom. Sve ove godine, višak prihoda u odnosu na rashode transferirali smo zdravstvenim ustanovama. U 2021. godini unatoč pandemiji uspjeli smo iznaći dodatnih 7 milijuna maraka za zdravstvene ustanove i to 3 miliona maraka koje je Zavod u martu doznačio domovima zdravlja u svrhu pomoći financiranja i 4 miliona maraka koji smo u decembru doznačili bolnicama na ime povećanog broja pruženih usluga dijagnostike i liječenja oboljelih od covida-19 virusa – istakao je direktor.

Dodaje kako je budući smjer djelovanja daljnji rad na financijskoj stabilnosti Zavoda i proširenju drugih prava osiguranika propisanih Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

– Također, cilj nam je nastaviti jačati povjerenje osiguranika, zdravstvenih djelatnika, Upravnog vijeća, Vlade i Skupštine u ovaj Zavod – zaključio je Bošnjak, stoji u saopćenju.

Fena

mostarski.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas