Bosna i Hercegovina druga najsiromašnija zemlja u Europi

Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija zemlja u Europi, prema podacima koje Eurostat redovito objavljuje o standardu stanovništva.

Bosna i Hercegovine je po standardu ispod 50 posto europskog prosjeka, odnosno 41 posto i samo je bolje rangirana od Albanije koja ima standard 39 posto prosjeka u Europskoj uniji, piše Buka.

Eurostat mjeri standard prema stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, što pokazuje koliko su roba i usluga pojedinci potrošili, jesu li ih sami platili ili troškove snosi država.Sa 60 posto europskog prosjeka Crna Gora je prva u regiji, Srbija je na 52 posto europskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na 49 posto, a od članica EU ​​najlošija je Bugarska koja je na 63 posto prosjeka EU.

Na razii EU-a, Luksemburg je prošle godine imao najviši standard, 46 posto iznad europskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom višim za petinu. Prosjeku Unije najbliže su Italija, Litva i Cipar, dok Češka, Slovenija, Poljska, Španjolska, Portugal i Rumunjska u prosjeku zaostaju za oko 15 posto.

Hrvatska je u skupini zemalja s niskim standardom u EU izraženim u stvarnoj indivudalnoj potrošnji po stanovniku – 27 posto niže od prosjeka. Litva, Mađarska i Slovačka imaju standard oko 30 posto ispod prosjeka EU.

Zanimljivo je da su Rumunji po standardu nadmašili Grčku i dvije od tri baltičke republike koje su nekada bile označene kao baltički tigrovi. Rumunjska je trenutno izjednačena s Portugalom, iako se slobodno može reći da je bila najsiromašnija članica bivšeg komunističkog bloka.

  Grad Sunca Trebinje

Post Bosna i Hercegovina druga najsiromašnija zemlja u Europi je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi