Borjana Krišto: Ojačati vladavinu prava i borbu protiv kriminala

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovina (VMBiH) Borjana Krišto, na poziv organizatora predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena, sudjelovala je na drugom Summitu za demokraciju.

Krišto se sudionicima Summita obratila putem videoveze prvoga dana u srijedu, koji je organiziran u virtualnoj formi/online formatu.

Predsjedateljica VMBiH izrazila je zahvalnost domaćinu predsjedniku Bidenu, na ovoj iznimno vrijednoj i korisnoj inicijativi Sjedinjenih Država, kao i vladama Kostarike, Nizozemske, Republike Koreje i Republike Zambije.

U tom ozračju, iskazala je uvjerenje da svi okupljeni na Summitu dijele iste temeljne vrijednosti koje obilježavaju naša društva i za kojima se mora uvijek težiti, pogotovo danas, kada je društvo u cijelosti suočeno s višeslojnim isprepletenim globalnim krizama koje su se činile nemogućim do prije samo nekoliko godina.

Predsjedateljica Krišto je rekla da je Samit prilika za osvrt na prethodno razdoblje, u kojem su pandemija, te ničim izazvana i neopravdana ruska agresija na Ukrajinu katalizatori usporenog gospodarskog rasta, dvoznamenkastih stopa inflacije, pogoršanog stanja na tržištu rada i lanaca opskrbe hranom u svijetu.

Istaknula je da se ne smije biti slijep pred činjenicom kako mnoge autokracije i diktature nastoje proširiti svoj utjecaj na niz regija u svijetu, uključujući kroz zlouporabu modernih informacijskih tehnologija (IT).

Dodala je da smo svjedoci širenja lažnih informacija i sadržaja, ali i rastuće zlouporabe privatnih podataka od strane pojedinih nedemokratskih režima, čime se nastoje oslabiti sigurnost građana i društva, posebice onih koja su u procesu jačanja svojih demokratskih institucija.

Krišto je naglasila da se samo zajednički mogu suzbiti izazovi takve vrste i zaustaviti nastojanja zlonamjernih aktera koji slabe demokraciju i međunarodni pravni poredak.

Istaknula je da, s obzirom na poseban kontekst u kojemu se nalaze države zapadnoga Balkana, moramo biti svjesni da nedemokratski trendovi imaju još veće negativne reperkusije na naša društva.

Nacionalna i etnička pripadnost, spol, jezik i druge identitetske različitosti ne smiju biti razlog za isključenje iz ključnih demokratskih i nužnih tranzicijskih procesa, navodi Krišto.

Predsjedateljica Krišto je rekla da će Bosna i Hercegovina u predstojećem razdoblju, u cilju jačanja ljudskih prava, uskladiti svoje unutarnje zakonodavstvo s najvišim europskim standardima ljudskih prava i demokracije.

Naglasila je da će u nadolazećem razdoblju, zajedno s partnerima, predložiti temeljne reforme pravosudnog sustava čime će se ojačati transparentnost, vladavina prava i borba protiv kriminala, te što snažnije jačanje kolektivnih i individualnih ljudskih prava.

Dodala je da Bosnu i Hercegovinu očekuju i sveobuhvatne gospodarske reforme u području zaštite okoliša, digitalizacije i brojnih infrastrukturnih projekata.

Predsjedateljica Krišto je izrazila uvjerenje u uspjeh Bosne i Hercegovine kroz potporu i suradnju s dokazanim prijateljskim zemljama, kao i uspjeh zajedničkog rada u okvirima Summita za demokraciju, priopćeno je iz VMBiH.

(www.jabuka.tv | Foto: Vijeće ministara BiH)

relax-portal.info

Popularno danas