Blanka Jeličić i Šejla Mujić: Želimo raditi dobro i biti od koristi

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH odabrala je heroine za veljaču – sestru Blanku Jeličić i mualimu Šejlu Mujić.

One utjelovljuju humanost i međureligijsku suradnju dok pomažu onima kojima je pomoć potrebna, pokazujući da vjerske i etničke razlike ne moraju biti prepreka za rad na pozitivnim promjenama. Obje su iz Livna, a za “Avaz” su istakle da ih spaja to što žele da rade i čine dobro drugima.

– Istina je da mi radimo stalno i kontinuirano, uvijek smo u nekim zajedničkim projektima, ali ipak me iznenadilo da to neko primijeti, posebno Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, odnosno sam ambasador – istakla je Mujić.

Naime, Mujić je mualima koja radi već deset godina. Kako kaže, u tome je pronašla svrhu svog poziva, jer želi biti od koristi zajednici, a zahvaljujući putu humanosti, upoznala je Blanku. Dodala je i da je bila iznenađena kada su joj rekli da ambasador dolazi u Livno i da ima želju da ih upozna. Osvrnula se i na zajedničku humanitarnu akciju koju je imala s Blankom, a u pitanju je bilo prikupljanje pomoći za jednu mladu majku s četvero djece.

– Brzo smo pronašle novac, kupile novu veš-mašinu i odvezle je na adresu. Otad smo joj u više navrata pomagale. Nosile smo prehrambene pakete, pelene, hranu za bebe, odjeću, ogrjev – istakla je Mujić

Časna sestra milosrdnica Sv. Vinka Paulskog Blanka Jeličić ističe da je ono najkonkretnije što čovjek može uraditi jeste pomoći onome kome je ta pomoć potrebna.

– Mislim da je to zajedništvo, iskrena dobrota, u suštini, razlog našeg djelovanja. Mali čovjek u ovoj državi svakim danom napreduje kada je riječ o međureligijskom dijalogu. Dobro se treba raditi u tišini i zbog ljubavi prema čovjeku i Bogu – navela je Blanka i dodala da trebamo svi nastojati raditi dobro.

Blanka Jeličić i Šejla Mujić upoznale su se na jednoj humanitarnoj akciji još prije sedam godina. Otad zajedno rade i pomažu ljudima kojima je to potrebno. Sestra Jeličić osvrnula se i na Dan neovisnosti te kazala da je to dan naše domovine, jedne jedine, i da nas u njoj isto sunce grije pa zbog toga trebamo biti dobri jedni prema drugima.

Dosta mi je neugodno jer je to uzelo maha u javnosti, ali, eto, neka budemo dobar primjer toga kako mogu dobre stvari da se rade i da postoji način za to, istakla je Jeličić.

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas