Bivši šef policije u Doboju optužen za silovanje kao ratni zločin

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv nekadašnjeg šefa policije u Doboju Andrije Bjeloševića kojega tereti za silovanje kao ratni zločin, potvrdili su u ponedjeljak iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Bjelošević (68) je tijekom rata bio na dužnosti načelnika Centra službi sigurnosti vlasti bosanskih Srba u Doboju a optužnicom koju je Sud BiH već potvrdio tereti ga se da je počinio ratne zločine na području obližnje Dervente odnosno da je postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata koje štite žene protiv svakog napada na njihovu čast i dostojanstvo a posebice od silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Optužen je da je tijekom 1992. i 1993. godine opetovano naoružan dolazio u ugostiteljski objekt na području Dervente gdje je bilo zatočeno više žena bošnjačke nacionalnosti koje su tamo bile na prisilnom radu. U najmanje četiri navrata pod prijetnjom sile počinio je silovanje i seksualno zlostavljao jednu od zatočenih žena što je kod žrtve prouzročilo teške tjelesne i duševne ozljede i posljedice.

Navode iz optužnice tužiteljstvo će dokazivati izvođenjem 10 svjedoka i stručnih vještaka od kojih su četiri pod mjerama zaštite kako bi se zaštitilo njihovo dostojanstvo.

Ovo je druga optužnica kojom se Bjeloševića tereti za ratne zločine.

On je ranije optužen za ratne zločine na području Doboja odnosno za ubojstva, progon i zlostavljanje civila hrvatske i bošnjaške nacionalnosti. 

Po toj optužnici trenutačno mu se sudi zajedno s nekadašnjim članom Predsjedništva BiH Borislavom Paravcem.

  Prikanac uskoro na Crvenoj listi FBiH kao ugrožena vrsta

Bivši šef policije u Doboju optužen za silovanje kao ratni zločin Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi