VijestiBiomedicinski potpomognutu oplodnju radit će i SKB Mostar

  Biomedicinski potpomognutu oplodnju radit će i SKB Mostar

  Parovi iz Hercegovine, koji zbog nemogućnosti začeća djeteta prirodnim putem godinama obilaze razne bolnice i klinike u Sarajevu, Republici Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji…, uskoro će se postupku biomedicinski potpomognute oplodnje moći podvrgnuti u Mostaru.

  Prema riječima ravnatelja Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesića u tijeku su pripreme za uvođenje ove zdravstvene usluge.

  Sveučilišna klinička bolnica Mostar poduzima pripremne radnje kojima bi se ispunili uvjeti za pružanje usluge biomedicinski potpomognute oplodnje, kako bi mogao početi postupak verifikacije. Prostor u kome će se pružati usluga je u izgradnji, navodi se u dopisu Zastupničkom domu Federacije BiH, koji potpisuje ravnatelj Kvesić, piše Večernji list.

  Također se ističe da je rok završetka radova na objektu lipanj 2022. godine. Usporedno s izgradnjom prostora radi se i na edukaciji kadrova koji će završetkom opremanja raditi u ovom centru.

  Edukacija liječničkog kadra također je u tijeku i usvojen je plan nabave 2022. godine u kome će se nabaviti potrebna medicinsko-tehnička oprema u skladu s mogućnostima naše ustanove, zaključio je Kvesić.

  Inače, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH krajem je travnja jednoglasno usvojio prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Izmjenama je predviđeno da pravo na liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom na teret proračuna Federacije, u pravilu, ima žena do navršene 42. godine života, koja je u braku, odnosno izvanbračnoj zajednici, i to: tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja izvantjelesne oplodnje.

  Također, biomedicinski potpomognuta oplodnja financira se iz sredstava proračuna Federacije BiH, a putem “Transfera Vlade Federacije BiH za financiranje biomedicinski potpomognute oplodnje”, koja se doznačavaju Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, o čemu odluku donosi Vlada Federacije BiH za svaku fiskalnu godinu, a u skladu s propisima o proračunima u Federaciji i propisima o izvršavanju proračuna Federacije.

  Procijenjeno je da će za realizaciju zakona biti potrebno 10 milijuna konvertibilnih maraka na godišnjoj razini.

  Prema podacima Federalnog ministarstva zdravstva tijekom prošle godine u Federaciji BiH iz postupaka izvantjelesne oplodnje rođeno je oko 300 beba.

  Broj parova koji su u ovom postupku je oko tisuću, rekla je pomoćnica ministra zdravstva Federacije BiH Marina Bera.

  Raniji podaci govore kako, općenito, jedan od šest parova u svijetu ima poteškoće sa začećem. Prema demografskoj statistici u BiH u 2015. godini, u ukupnoj populaciji od 3,835.330, gotovo 87.630 parova u ovoj zemlji trebalo je potpomognute reproduktivne terapije kako bi se ostvarili kao roditelji.

  Jedan postupak izvantjelesne oplodnje u većini klinika u BiH košta do 4.500 KM (2.250 eura). No, to nisu jedini troškovi koji opterećuju parove koji se liječe od neplodnosti.

  Elmaza Logo, jedna od administratorica Facebook grupe koja okuplja parove koji se liječe od neplodnosti, nedavno je za medije objasnila kako, uz laboratorijske nalaze, lijekove, te popratne operativne zahvate, ukupni troškovi često prelaze i 8.000 KM (4000 eura).

  (www.jabuka.tv)

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Adna
  Adnahttps://www.tnt.ba
  Adna je mlada multimedijalna novinarka koja radi na medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz Mostara gdje živi i studira.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img