back to top

BiH: Tvrtke koje se bave prodajom i distribucijom hrane pozivaju se na doniranje hrane pred istek roka trajanja, PDV se ne plaća

Mesna industrija Šišović Rakitno kod Posušja donirala je 250 kg svježeg mesa javnim kuhinjama u Sarajevu, Mostaru, Varešu i Banjoj Luci. Ova obiteljska tvrtka sa stogodišnjom tradicijom oduvijek je pomagala osobama u nevolji, a nakon što su izmjenama zakonske inicijative donacije hrane pred istek roka trajanja oslobođene plaćanja PDV-a, odlučili su se podržati ovu inicijativu i potaknuti druge tvrtke na istu praksu, piše Večernji list BiH.

„Izmjene Zakona o PDV-u su sigurno olakšavajuća okolnost, a donacije koje smo uputili u četiri javne kuhinje u BiH su, prije svega, poziv svim tvrtkama koje su u mogućnosti da se uključe u ovu akciju. Mi ćemo nastaviti pomagati i uvijek ćemo dati podršku humanim idejama“, izjavio je vlasnik Mario Pavković.

Nakon ukidanja PDV-a na donacije hrane u BiH, otvorena su vrata za aktivnije uključivanje tvrtki u doniranje kako bi se pomoglo ljudima u nevolji. Donaciju je dobila i kuhinja Udruge građana “Zajedno za naš grad” u Mostaru.

„Naša kuhinja dnevno priprema 60 obroka koje nosimo starijim korisnicima. Prije nekoliko dana osposobili smo i jednu prostoriju za ljude u potrebi koji četiri dana u tjednu od 12 sati do 13 sati mogu pojesti topao obrok. Poslao bih apel tvrtkama, posebno u Hercegovini, da odvoje proizvode koji su pred istekom roka i doniraju nama kako bismo nahranili što više ljudi“, izjavio je Nermin Mehić iz Udruge “Zajedno za naš grad”.

Inicijativa “Nitko gladan. Nitko sam” dio je programa “Pravni okvir za filantropiju” koji provodi Fondacija Mozaik s partnerskim organizacijama (Udruga Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz financijsku podršku američke vlade putem USAID-a.

“U Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja u kojima se hrani najmanje 16.800 ljudi. Dodatno, mnogi primaju i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći u namirnicama da bi preživjeli. Istovremeno, prema podacima Agencije Ujedinjenih naroda, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane. Tvrtke koje se bave prodajom i distribucijom hrane unište jednu trećinu spomenute hrane (140.000 tona), a preostale 2/3 bačene hrane predstavlja otpad od domaćinstava i pojedinaca”, navedeno je između ostalog na stranici “Nitko gladan. Nitko sam”.

Objava BiH: Tvrtke koje se bave prodajom i distribucijom hrane pozivaju se na doniranje hrane pred istek roka trajanja, PDV se ne plaća pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas