Avdić: Vakcinisanje u HNK-u ide dobro, uskoro dolazi veći broj vakcina

-

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNŽ), epidemiolog Nermin Avdić izjavio je kako vakcinisanje u HNKM-u ide dobro i dodao kako očekuju isporuku većeg broja vakcina.

– Što se tiče imunizacije vakcinisanje ide dobro. Sva donacija iz Srbije je podijeljena, sada je došla ova druga koja se također dijeli i već je u tijeku samo vakcinisanje. Očekujemo već u narednom periodu da će nam i AstraZeneca u nešto većem broju doći, a nadam se čak i ova kineska – kazao je Avdić.

Što se tiče zdravstvenih ustanova one su, po njegovim riječima, manje-više sve spremne da se malo brže krene s imunizacijom.

Avdić je istaknuo kako postoji određen broj zdravstvenih radnika koji bi s vakcinisanje trebali završiti u ovoj sedmici, a da se u nekim općinama već prešlo na vakcinisanje u domovima za stare osobe.

– U nekim općinama gdje je završeno za zdravstvene radnike, prebacili smo se na vakcinisanje domova za stara lica, što nam je također u prioritetima. Onda ćemo krenuti s onima od 65 plus s komorbiditetom, da bi kasnije eventualno krenuli na ove druge rizične grupe. Prvo moramo razmišljati o onim pacijentima koji su na dijalizi, dijabetičarima, a onda vatrogasci, policija, novinari – istaknuo je Avdić.

Naglasio je kako novinari definitivno jesu u prioritetu, ali tek u nekoj trećoj fazi.

spot_img

Mostar vijesti