Apel logoraša Mostara: Zaustaviti napade na Mariupolj

U sklopu obilježavanja Dana logoraša Bosne i Hercegovine, Udruženje logoraša Mostar uputilo je sa Starog mosta apel za “prestanak napada na Mariupolj i spas preostalih stanovnika koji svakodnevno doživljavaju pakao rata”.

Poručuju kako su gledajući slike razrušenog grada bili ponukani da malim gestom pokažu empatiju prema građanima razrušenog grada u Ukrajini. Sve slike koje se u posljednje vrijeme pojavljuju u javnosti, kako kažu, bude sjećanja na Mostar od prije 29 godina, jer su i stanovnici grada na Neretvi doživjeli sličnu sudbinu.

“Želimo pokazati javnosti u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, te svima koji će vidjeti slike sa Starog mosta i čuti naš apel za spas Mariupolja. Tražimo prestanak urbicida i genocida koji se dešavaju u Mariupolju. Tamo se vojska iživljava nad stanovnicima“, izjavio je predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović.

Logoraši Mostara željeli su kazati i kako je slične stvari proživio i grad Mostar prije tri decenije.

“Povlačimo paralelu između Mostara prije tri decenije i Mariupolja danas. Da li je potrebno da svakih trideset godina gradovi u Evropi proživljavaju ono što proživljava Mariupolj, i što je proživio Mostar? Svijet mora otvoriti oči i krenuti drugim putem. To je put mira i tolerancije, bez obzira na političke i velikodržavne ciljeve. Iste smo i mi osjetili, da bi Evropa danas shvatila da ovakvo vođenje ratova predstavlja ratni zločin. Stradanje se mora što prije zaustaviti“, poručio je Hajdarović.

Ideja o današnjem performansu na Starom mostu potekla je iz mostarskog udruženja, a pomogli su je i prijatelji logoraša.

“Samo žrtve mogu na pravi način razumjeti žrtve, a i mi smo bili žrtve“, rekao je na kraju Hajdarović.

Na Starom mostu danas su bile izložene slike Mostara tokom stradanja, a u čast Mariupolja jedan od članova Kluba skakača Mostari izveo je počasni skok.

federalna.ba/AA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

Popularno danas