Američki ambasador Murphy u Vladi HNK

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg danas je u zvaničnoj posjeti primio novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela J. Murphyja, s kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u zemlji, s naglaskom na HNK i perspektive daljnjeg procesa privrednog razvoja.

Herceg se posebno osvrnuo na neuspjeh mukotrpnih pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji su se odvijali u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice.

“Evropska i NATO perspektiva stabilne i ravnopravne BiH, kao zemlje konstitutivnih naroda po uzusima ravnopravnosti i legitimnosti kako ih utvrđuje Dejtonski mirovni sporazum u svojoj izvornosti, ne bi smjeli imati alternativu. Način na koji radimo može i treba biti primjer cijeloj BiH. Izmijenili smo Ustav i ‘de iure’ osigurali punu konstitutivnost sva tri naroda. U prakticiranju izvršne i zakonodavne vlasti HNK-a ostvarujemo puni konsenzus. Ako bi se i ostatak BiH ugledao na nas, posebno viši nivoi vlasti, imali bismo ključ rješenja ukupnog stanja koje je, otvoreno govoreći, opasno zakomplicirano”, jasno je poručio premijer Herceg, navodi se u saopštenju iz Vlade HNK-a.

On je dodao da bez političke stabilnosti nema ni stabilizacije društvenih procesa ni privrednog razvoja, time ni budućnosti, koja bi ovdje zadržala mladost koja kontinuirano odlazi.

Govoreći o aktivnostima koje Vlada poduzima u različitim oblastima rada, posebno obrazovanju, podsticanju poljoprivrede i privrede te projektima iz nauke, kulture i sporta, Herceg se posebno osvrnuo na turističke potencijale HNK-a. Ističući da je ključ za privlačenje stranih turista saobraćajna povezanost, s akcentom na izgradnju Koridora Vc i jačanje Aerodroma Mostar, podsjetio je i na činjenicu da Vlada kontinuirano pruža podršku razvoju mostarskog aerodroma. Podsjetio je i na činjenicu da HNK nosi teret pune brige o nizu vitalnih zajedničkih institucija ovdašnjih naroda (bolnice, univerziteta, pozorišta…), kao i odgovornost i finansijski teret stalnog socijalnog dijaloga sa svim sindikalnim organizacijama koje okupljaju više od 11 hiljada ljudi iz više resora.

U kontekstu daljnjeg razvoja turizma u HNK-u i BiH u cjelini, razmijenjene su informacije o provođenju USAID-ova projekta razvoja održivog turizma u BiH, a domaćin sastanka upoznao je ambasadora Murphyja i s raznim oblicima podrške koje je Vlada pružila privrednicima, tako i turističkoj djelatnosti koja je strateška grana privrede u Kantonu.

“Nedavno su na Skupštini HNK-a usvojene izmjene Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u HNK-u, čime je omogućena reaktivacija turističkih zajednica u jedinicama lokalne samouprave, kao jezgro kreiranja i razvoja turističke ponude ovog prostora. Vlada je predana razvoju ove privredne grane, a sljedeće sedmice učestvovat ćemo na uglednom Međunarodnom mediteranskom sajmu turizma u Tel Avivu (Izrael) gdje ćemo, zajedno s kolegama iz susjednih kantona, promovisati hercegovačku turističku ponudu”, istakao je premijer Herceg.

Ambasador Murphy zahvalio je na prijemu, posebno na otvorenim i iscrpnim informacijama o situaciji u HNK-u i BiH. Iskazao je spremnost za unapređenje međusobne saradnje na korist čitavog društva odnosno svih građana Hercegovačko-neretvanskog kantona, navodi se u saopštenju.

(Mostarski.ba)

mostarski.ba
#Američki #ambasador #Murphy #Vladi #HNK

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

Popularno danas