back to top

Danas 30.godišnjica od formiranja 4.korpusa Armije RBiH

4.korpus Armije RBiH formiran je 17.novembra 1992. godine u Mostaru.

Korpus je objedinio jedinice Teritorijalne odbrane BiH i dobrovoljne jedinice koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve, odnosno zona odgovornosti pokrivala je općine Konjic, Jablanicu, Mostar, Nevesinje, Stolac i Č apljinu.Komandanti korpusa bili su: Arif Pašalić, Sulejman Budaković, Ramiz Dreković i Mustafa Polutak. Govoreći o ulozi koju je imao 4.korpus Armije RBiH u odbrani BiH od agresije, nekadašnji komandant i general Mustafa Polutak, kazao je da je 4.korpus svojim djelovanje uspio da odbrani dolinu Neretve od agresora.

“Jedan od glavnih subjekata koji se suprostavio agresiji je i 4.korpus Armije RBiH koji je svojim djelovanjem, aktivnostima i borbenim dejstvima uspio da spriječi agresora da ovlada dolinom Neretve. U vrlo složenoj situaciji 4.korpus Armije RBiH je uspio, zahvaljujući hrabrim borcima, komandantima i narodu, koji je sve to izdržao i bio uz borce u svakom trenutku, učiniti sve ono što je učinio za odbranu BiH”-kazao je Polutak.

Sejo Đulić, nekadašnji pomoćnik komandanta za moral 4.korpusa Armije RBiH ukazao je,  također, na značaj postojanja ovog korpusa u ratnom period i doprinosu u odbrani BiH.

“Danas kada obilježavamo 30 godina od formiranja 4.korpusa Armije RBiH sa sigurnošću mogu ustvrditi da nije bilo ovog korpusa i da nije bilo dejstava koje su u odbrani činile jedinice 4.korpusa, zasigurno ne bi bilo BiH ovakve kakva jeste. Ono što su jedinice u najjužnijem dijelu BiH odbranile i očuvale je herojstvo o kojem se na teritoriju BiH vrlo malo zna, jer smo se nekako bavili sobom, nismo dovoljno pisali i govorili, ali još uvijek ima živih svjedoka koji moraju i hoće o svemu tome progovoriti i zapisati, kako bi buduća pokoljenja u BiH znali kakve su imali herojske pretke”-istaknuo je Đulić.

4.Korpus Armije Republike BiH činile su sljedeće jedinice:

– 441.motorizovana brigada „Viteška“ – Mostar

– 442. brdska brigada – Stolac

– 443. brdska brigada – Konjic

– 444. brdska brigada – Jablanica

– 445. brdska brigada – Buturović Polje

– 446. laka brigada – Prozor

– 48.brdska brigada – Blagaj

– 449. Istočno-hercegovačka brdska brigada

– 450. laka brigada – Bjelimići

– 4.muslimanska brigada „slavna“

– 4.Izviđačko-diverzantski bataljon.

Za hrabrost i doprinos u borbi 173 pripadnika 4.korpusa Armije RBiH dobila su ratno priznanje “Zlatni ljiljan”, a veći broj boraca odlikovan je i drugim ratnim priznanjima. U odbrani od agresije živote je dalo 1511 boraca, dok ih je 2938 bilo ranjeno. Program obilježavanja 30.godišnjice formiranja 4.korpusa Armije RBiH biće održan u petak, 18.novembra u Konjicu, na Trgu državnosti Alija Izetbegović u 11:30, u organizaciji Grada Konjica i Koordiancije boračkih udruženja Konjic, a potom nastavljen u 14 sati u Mostaru.

radiokonjic.ba

17.11.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

samra@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Popularno danas