back to top

Mostarsko ljeto: Predstavljeno “99 umiranja”

Mostar — U Narodnoj biblioteci Mostar sinoć je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ promovisan roman „99 umiranja“ Enesa Topalovića.

– Malo je specifičan naslov. To je zapravo na neki način 99 rađanja, prevazilaženja nekih tegoba. Roman govori o jednoj ženi koja ima jednu specifičnu sudbinu. Ona ima izuzetnu karijeru, arhitetkinja je, napravila je velike uspjehe u BiH i na Balkanu, međutim u jednom momentu u svojoj 40-oj godini, u tim prelomnim godinama, obolijeva i dobiva onu presudu od doktora da ima još samo dva mjeseca života.Tada napušta civilizaciju, posao, odlazi u fojničke šume sa namjerom da tamo provede ta svoja posljednja dva mjeseca života – kazao je autor.

O romanu je govorio i promotor – Nusret Omerika.

– U ovoj knjizi ’99 umiranja’ koja asociraju na 99 Božijih, lijepih, imena, se govori o traganju ljudskog za onim vječitim filozofsko-vjerskim pitanjima ko smo, šta smo, odakle smo, dokle smo i zašto smo na Zemlji. Druga dimenzija ove knjige je ta što se Topalović naslonio na tradicionalnu bošnjačku kulturu pamćenja i njegov glavni lik je djevojka koja se nije udavala, a od strane svoje majke bila je zakleta da se ne uda. Taj motiv kletve je jako prisutan u bošnjačkim baladama, sevdalinkama i romansama, ali je to Topalović iskoristio na vrlo vješt i inovativan način, tako da je naslonio kompletan svoj roman u ovoj svojoj drugoj dimenziji na tu majčinu kletvu i osoporavanje udaje svojoj kćerki, što je neobično – naglasio je Omerika.

Moderator promocije bila je Anisa Mujić, a cjelokupnu atmosferu muzičkim numerama obogatio je Elmedin Balalić – Titi.

(StarMo)

starmo.ba

Popularno danas