back to top

Dom zdravlja Konjic dobio savremeni ultrazvučni aparat

Dom zdravlja Konjic dobio je u petak savremeni ultrazvučni aparat za potrebe Ginekološke ambulante, kroz projekt “Poboljšanje dostupnosti i kvalitete javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH”, koji se financira iz sredstava Općine Konjic i Grant sheme koje su osigurale Vlada FBiH i Vlada Švicarske, putem Projekta integriranog lokalnog razvoja koji provodi UNDP.

– Općina je nastojeći Konjičanima stvoriti uvjete za što kvalitetnijom zdravstvenom zaštitom, proračunom za 2021. godine planirala sredstva za njezino unaprijeđenije i kroz ovaj projekat nabavljena je oprema koja će omogućiti bolju preventivnu zdravstvenu zaštitu. Vrijednost projekta je oko 100.000 maraka i mogu s ponosom da kažem da ćemo i u narednim godinama u kontinuitetu izdvajati sredstva za ovu namjenu – ocijenio je tijekom primopredaje ultrazvučnog aparata Domu zdravlja Konjic načelnik Općine Osman Ćatić.

Direktorica Doma zdravlja Jasminka Brkan Hrvačić zahvalila se Općini, Vladi FBiH, Vladi Švicarske i UNDP-u na ovoj vrsti podrške zdravstvenoj zaštiti, naglasivši kako je ovo prvi put da Dom zdravlja dobije novi ultrazvučni aparat ove kvalitete, što će mnogo značiti u daljnjem radu.

– Ovo je veliki dan za Općinu Konjic, za našu ustanovu i građane. Zaista sam sretan što smo dobili ultrazvuk izvanredne kvalitete, koji će nadam se poboljšati naš rad kad je riječ o prevenciji – kazao je Ekrem Alić, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja Konjic, koji je izrazio nadu da će ovakvih projekata biti i u budućnosti, pozvavši građane da brinu o svom zdravlju i redovno dolaze na preglede, posebno žene.

U sklopu projekta planirana je nabavka opreme i za fizikalnu terapiju, tehničke opreme za Dom zdravlja Konjic.

S ciljem preventivnog djelovanja na ranom otkrivanju raka dojke na području te općine u proteklim danima organizirana su dva okrugla stola za žene od 15 do 65 godina.

Popularno danas