back to top

17 sedmica trudnoće

Koji ste mjesec ako ste 17-ta sedmica trudnoće?

Ako ste trudni 17 sedmica, u četvrtom ste mjesecu trudnoće. Još samo 5 mjeseci do kraja!

Koliko je velika moja beba sa 17 sedmica trudnoće?

U proteklim sedmica bebac je rastao „nenormalno“brzo. Vaše dijete teži oko 5 ili više unci i veličine je Vašeg dlana ili dugačko oko 5 inča. Tjelesne masnoće (odnosno bebine) počinju se stvarati i nastavit će se nakupljati do kraja trudnoće –dobro došli u klub.

Meni kao nekadašnjoj trudnici svakako je najzanimljivije bilo šta moj bebac radi u mom stomaku?

17 sedmica trudnoće
17 sedmica trudnoće

Beba vježba sisanje i gutanje

Budući da praksa vodi do savršenstva, Vaša beba izoštrava svoje vještine sisanja i gutanja pripremajući se za prvo i drugo … i treće sisanje dojke ili bočice.

Zapravo, većina refleksa preživljavanja koje će Vaša beba imati pri rođenju trenutno se usavršava unutar maternice.

Stvaraju se otisci prstiju

Evo nekoliko dokaza da je Vaša beba zaista jedinstvena – kao da Vam je to potrebno uopšte!

U sljedećim sedam dana jastučići na vrhovima prstiju, kod ručica i nogica prstiju Vaše bebe bit će ukrašeni potpuno pojedinačnim kovitlacima i naborima, poznatim  kao otisci prstiju.

Bebino srce

Bebino srce sada reguliše mozak, pa nema više slučajnih otkucaja, a izbacuje 140 do 150 otkucaja u minuti – otprilike dvostruko brže od Vašeg.

Konačno stiže bejbi trbuh

17 sedmica trudnoće
17 sedmica trudnoće

Vaše tijelo

Sada kada se počinje pojavljivati, velike su šanse da prijatelji, suradnici, pa čak i stranci mogu osjetiti potrebu da Vam  dodirnu trbuščić. Ako nemate ništa protiv, u redu je, ali ako se desi da Vam nije prijatno dok Vam neko dira stomak recite to ljubazno, ali odlučno.

Vaš  rapidno i čudno rastući apetit

Sjećate li se vremena kada se jedva mogli unije koji kreker i vodu, zbog Vaše neprestane mučnine?

Srećom, Vaši dani i noći s grljenjem u WC-u vjerojatno su završili. I srećom, ovih je dana je velika vjerovatnoća da hrana više neće izazivati takve reakcije u Vašem tijelu.

Za većinu žena, drugo tromjesečje ne samo da donosi olakšanje od jutarnje mučnine, već i poprilično izdašan apetit. Nemojte se iznenaditi ako odjednom osjetite toliku glad i želju za hranom u 17toj sedmici trudnoće pa „smažete“ pozamašan komad bifteka ili cijeli pladanj pečenja.

Šta stoji iza Vašeg povećanog apetita? Jednostavno – primate signale od svoje bebe koja postaje sve veća i gladnija. Niste sigurni koliko biste tačno trebali dobiti na težini tokom trudnoće? Razgovarajte sa svojim doktorom koji će Vam svakako pomoći u održavanju zdravog debljanja. Vaš doktor ili sestrica također Vam mogu pomoći da nadoknadite debljanje ako niste dobili dovoljno ili ste smršavili tijekom prvog tromjesečja. Da, nekada se i to zna desiti koliko god čudno zvučalo.

17 sedmica trudnoće
17 sedmica trudnoće

Savjeti za Vas ovu sedmicu

Rast dojki (i ukoliko nema rasta dojki) je sasvim normalano.

Hormoni i žlijezde koje proizvode mlijeko razvijaju se za pripremu za dojenje. Sve ove aktivnosti, plus povećanje protoka krvi, mogu uzrokovati da Vaše grudi narastu.

Naravno, simptomi svake trudnice su različiti. Iako je rast grudi uobičajen – a kod nekih žena  jako puno – možda nećete primijetiti nikakve promjene u veličini dojki. Čak i ako nemate rast grudi, to nije razlog za brigu, jer zaista svaka trudnoća je individualna sama po sebi.

Problem zvani išijas

Išijatični živac, najveći u tijelu, počinje u donjem dijelu leđa, ide niz stražnjicu i grana se niz stražnju stranu nogu do gležnjeva i stopala.

U većini slučajeva, išijas – oštar, pucajući bol, trnci ili utrnulost koji počinje u leđima ili stražnjici i doseže skroz niz noge – događa se kada se taj živac stisne ispupčenim, kliznim ili puknutim diskovima.

Artritis i suženje spinalnog kanala, koji se nazivaju i spinalna stenoza, također mogu biti krivci za Vaš bol u leđima. Pokušajte zagrijati jastučić ili istezati leđa kako biste ublažili bol.

Popularno danas