back to top

Zašto su električne grijalice dobar izbor za grijanje vašeg doma?

Postoji dosta opcija grijanja vašeg doma u koje ubrajamo plin, drva, pelet i struju. No, zapravo koja od navedenih opcija je najisplativija i najučinkovitija?

Zagađeni vazduh je postao uobičajena svakodnevnica svake zime za sve balkanske države. Uz tu činjenicu sasvim je dovoljno reći da grijanje na drva nije najbolji izbor za okoliš ali i za nas.

Grijanje na struju

Zbog toga je struja postala jedna od poželjnih opcija za grijanje prostora u kojem boravimo. Uz nju se često veže reakcija da je to najskuplji oblik grijanja. Ali zapitajmo se koliko je to zapravo tačno ? Prije nego što se odlučimo za najbolju opciju grijanja moramo razmatrati sve faktore poput veličine prostora kojeg želimo grijati i mnogih drugih.

Ukoliko je prostor manji i ako živite na području gdje su zime dosta blaže, poput područja sa mediteranskom klimom, onda su električne grijalice odličan izbor. Rade na sasvim jednostavnom principu. Električnu energiju pretvaraju u toplinu, što omogućava brže zagrijavanje prostorije.

Uz to električne grijalice imaju brojne pogodnosti koje olakšavaju svakodnevnicu.

Ukoliko brinete o izgledu vašeg doma sasvim je sigurno reći da se grijalice mogu uklopiti u bilo koji enterijer. Samo je važno izabrati odgovarajući model.

Jednostavna upotreba

Štedne električne grijalice kriju broje funkcije koje omogućavaju sigurno i brzo grijanje prostora, uz uštedu energije.

One nisu namijenjene samo za kuće već i za poslovne prostore, škole, bolnice, vikendice, trgovine i ostali objekti. Jednostavna upotreba je ono što ih čini popularnim izborom grijanja. Na nekim je čak moguće postaviti dnevne ili sedmične postavke grijanja koje odgovaraju pojedincu.  Temperaturu je moguće kontrolisati preko digitalnog termostata.

zašto su električne grijalice dobar izbor za grijanje vašeg doma?
Vigo grijalice

Da li su grijalice ekonomične ?

Već smo spomenuli da često postoje nedomuice prilikom kupovine grijalica. Najčešća je da li troše mnogo struje.

Mnogi savremeni modeli imaju ugrađenu opciju u trenutku kada prostor dosegne istu temperaturu koja je podešena na grijalici uređaj prestaje raditi. Time se spriječava nepotrebna potrošnja energije. Ne samo da štede energiju već i vaš novac.  Pojedini uređaji imaju opciju da prikažu ukupne sate rada, što omogućava da na vrijeme izračunate trenutnu potrošnju energije.

Pored ekonomičnnosti one su sigurne za vas i vašu porodicu. Uz postojanje sigurnosne funkcije imate jednu brigu manje i zbog toga su električne grijalice potpuno sigurne. Opcije poput automatskog gašenja nakon nekog vremena, prestanka rada ukoliko se detektuje da je uređaj prekriven odjećom/ predmetom tada se grijalica automatski gasi.

Ukoliko se brinete za vaše najmlađe, mnoge grijalice imaju opciju i dječije sigurnosne zaštite. Dječija zaštita podrazumijeva blokiranje neovlaštenog korištenja termostata.

Grijanje kupaonice

Bez obzira da li je vaš odabir grijanje na drva, pelet, struju ili plin, kupaonica tokom cijele godine mora imati odgovarajuću temperaturu. Preporučuje se čak da bi kupaonica trebala imati višu temperaturu od ostalih prostorija u kući. Kupaonske grijalice su postale odličan način grijanja ove prostorije.

Nisu zavisni od sistema centralnog grijanja što olakšava njihovu upotrebu za vrijeme cijele godine.  Kupaonske grijalice se obično postavljaju na zid i zbog toga ne zauzimaju mnogo prostora. No one nemaju samo funkciju zagrijavanja prostora već i sušenja ručnika i odjeće.

Sušenje odjeće i ručnika u zimskom periodu je skoro pa i nemoguće, ali uz grijalice u kupatilu to je jedan problem manje. Dakle ovo je izvrstan način za spriječavanje pojave gljivica i bakterija na vlažnim ručnicima.

Možete ih postaviti i u kuhinju, prolaze ili bilo koje druge prostorije jer nisu samo namijenjene za kupaonicu.

Kao i kod tipičnih grijalica, upotreba je jednostavna. Naravno, preko termostata određujete željenu temperaturu. Na pojedinim modelima postoji funkcija prilagodljive odgode isključivanja. Tom funkcijom štedite dodatno energiju.

Kada je riječ o izboru načina grijanja u kupaonicama zidne ljestve, kako ih često nazivaju, postale su neizbježan dio svakog kućanstva i najbolje kupaonske grijalice. Omogućavaju vam toplu prostoriju nezavisno od centralnog načina grijanja i uz to ne troše mnogo električnu energiju. Sve navedene pogodnosti učinile su da ovaj način grijanja bude pogodan i pravo rješenje za bilo koga.

Popularno danas