16. Festival animiranog filma u Neumu – NAFF održat će se u online formatu

Šesnaesto izdanje Festivala animiranog filma u Neumu – NAFF 2021 održat će se i ove godine u online formatu  

U organizaciju Udruge mladih KAN u period od 26. juna do 1. jula, održat će se 16. po redu Festival animiranog filma NAFF 2021 u Neumu. Na žalost organizatora, ali i ljubitelja animiranog filma,  i ove godine, zbog epidemiološke situacije, Festival će se održati u online formatu.  U odnosu na prethodne godine, za predstojeći festivalski natječaj, pristiglo je rekordnih 3080 filmova  iz 108 zemalja svijeta, što pokazuje izuzetno veliki rast interesa svjetski poznatih imena iz svijeta animacije za već tradicionalni festival NAFF,  kojem je cilj popularizacija animiranog filma te edukacija mladih. Ove godine je najviše filmova pristiglo iz Francuske, čak 252 naslova.

To je rekordan broj filmskih uradaka, ali i broj zemalja iz kojih dolaze, u odnosu na sve prethodne godine. Riječ je o filmskim ostvarenjma priznatih autora čije produkcije nisu starije od dvije 2 godine. Filmovi su rađeni u svim tehnikama animacije: 2D, 3D, lutke-glina…

Na ovogodišnjem NAFF-u bit će prikazan 191 film iz 49 zemalja svijeta, pri čemu će u okviru osam takmičarskih programa biti prikazana 123 filma, a u okviru pet panorama programa će biti emitovano 68 filmova.

Sve projekcije koje su prije novonastale pandemijske situacije prikazivane “uživo” bit će premještene u online sferu. Zbog zaštite autorskih prava i sigurnosti na internetu, svi programi će biti prikazani u točno, unaprijed, određenom vremenu i putem profesionalnih online platformi. Također, bit će upriličen i livestream filmova na web stranici NAFF-a.

  Dodjela nagrada najbolje ocijenjenim dramskim tekstovima natječaja HNK-a Mostar

Kao i prethodnih 15 i ove godine stručni žiri čine ljudi iz različitih društvenih, književnih, filmskih i producentskih sfera djelovanja, a riječ je o sedam  profesionalaca koji će birati najbolje od najboljih na NAFF-u 2021.

Ovogodišnji stručni sud donijet će Miro Gavran (Hrvatska), književnik i dramaturg, Mindy Johnson (SAD), profesorica povijesti umjetnosti, glazbenica i više puta nagrađivana autorica animiranog filma iz SAD-a,  Miroslav Mandić (BiH), redatelj i scenarista brojnih kratkometražnih i dugometračnih filmova koji su osvojili zapažene i vrijedne nagrade u BiH ali i u svijetu, Ana Nedeljković (Srbija), akademska slikarica i autorica brojnih nagrađenih filmova iz svijeta animacije, Lucija Bužančić (Hrvatska) animatorica, ilustratorica i povjesničarka umjetnosti, Sabrina Begović – Čorić (Bosna I Hercegovina), redateljica čija su filmska ostvarenja osvojila brojne nagrade na prestižnim festivalima i Anne Huynh (Francuska), redateljica animiranog filma, inače prošlogodišnja NAFF-ova dobitnica najbolje umjetničke nagrade. 

Osam je nagrada, i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

U okviru Festivala bit će upriličene i dvije video konferencije kao i tri stručna predavanja. 

  • Video konferencijama i izjavama autora i žirija pokušat ćemo nadoknaditi nezaboravna druženja prethodnih godina, te će sudionici moći razmijeniti svoja mišljenja, iskustva i diskutovati o određenim temama vezanim za animaciju. Zadnjih godina na svakom Festivalu su prisutni gosti iz svih krajeva svijeta, a broj filmova koji nam prijavljuju je svake godine značajno veći. Većina tih filmova je iz jakih produkcija već nagrađivanih autora iz cijelog svijeta.
  Život, tradicija, stradanje i povijest teme dokumentarnog programa MOFF-a

Svi zainteresirani za program mogu kontaktirati organizatora na web stranici Festivala www/naff.ba.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi