ZZO HNK: “Usluge ultrazvučnog pregleda dojki osim  bolnica, uskoro će moći pružiti i domovi zdravlja”

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK je izdvojio dodatna sredstva za unaprjeđenje prava osiguranika i smanjenje liste čekanja na ultrazvuk dojki, te će, od sada tu uslugu moći pružiti i domovi zdravlja.  Program ranog otrivanja raka dojke u HNK otpočeo je u septembru 2019. godine.

“S obzirom da je ovo vrlo važan pregled posebno za žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, kako je to istaknula direktorica ZZO HNK, dr. Ana Vidačak a vodeći se listom čekanja na ultrazvučni pregled dojki koji se trenutno radi samo u bolnicama, ZZO HNK je izdvojio određena sredstva kako bi i domovi zdravlja koji za to imaju uvjete mogli pružati ovu uslugu osiguranicima. Smatramo da će se na ovaj način smanjiti lista čekanja i da će se ženama omogućiti brži pristup ovoj usluzi ” kazala je za radiokonjic.ba glasnogovornica ZZO HNK Alenka Ban.

Alenka Ban glasnogovornica ZZO HNK

Zavod se za ovakav iskorak odlučio zbog povećanja dostupnosti ovog važnog pregleda osiguranicima, kao i zbog smanjenja liste čekanja u ugovornim bolnicama.

Još uvijek nije poznato u kojim od dvanaest domova zdravlja u HNK će biti omogućen ultrazvučni pregled dojki, naglasila je za Radio Konjic glasnogovornica ZZO HNK, dodajući: “Koliko je bitno da žene dođu na svoj prvi ultrazvučni pregled jednako je tako bitno da žene koje boluju ili su preboljele karcinom dojke, imaju svoje redovne preglede. Ono što mi uvijek napominjemo  kroz progam ranog otrivanja karcinoma dojke odnosno mamografske jeste da žene koriste mogućnosti pregleda dojki, posebno žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. Međutim, u posljednje vrijeme sve je više oboljelih žena koje nemaju pozitivnu porodičnu anamnezu, koje su prve u porodici oboljele od te bolesti, pa je i zbog toga bitno da sve žene odu na pregled dojki”.

Statistika pokazuje da je posljednjih godina znatno povećan broj ljudi oboljelih od karcinoma, naročito karcinoma dojke, zbog čega je glasnogovornica ovog Zavoda Alenka Ban poručila  svim ženama da vode brigu o svom zdravlju i da shvate značaj redovnog pregleda dojki.

  Uvažena žalba: Vodna dozvola vraćena na prvostepeni postupak

radiokonjic.ba

18.01.2023.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi