ZZO HNK-a: Na jednog penzionera dolazi 1,26 radnika

Upravno vijeće ZZO HNK-a razmatralo je i usvojilo trinaest izvještaja, koji se odnose na period 1.1.do 31.12.2021. godine, tri odluke i jedan pravilnik.

Izvještaj o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 radna dana, potrošnji lijekova s Liste lijekova, liječenjima provedenim izvan HNK-a, potrošnji ortopedskih i drugih pomagala, te sufinansiranju troškova liječenja, nabavke lijekova i medicinskih sredstava u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu pokazali su kako nije bilo značajnijih odstupanja kako u broju korisnika tako ni u potrošnji finansijskih sredstava osiguranih u Finansijskom planu Zavoda.

Takođe, članovi Upravnog vijeća razmatrali su i usvojili Izvješštaj o troškovima refundiranja osiguranim osobama Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a za pružene usluge biomedicinski pomognute oplodnje. Kako to pokazuju podaci iz Izvještaja, u 2021. godini Zavod je zaprimio 109 zahtjeva za refundiranje troškova za pružene usluge biomedicinski pomognute oplodnje. Od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva. Ljekarska komisija je odobrila njih 88, a ukupna sredstva utrošena za refundiranje iznosila su 232.753 KM.

Podaci iz Izvjetaja o radu Drugostepene ljekarske komisije, imenovane od strane Upravnog vijeća Zavoda,, pokazali su kako je, u 2021. godini, komisiji podnesen 71 prigovor o pravu na privremenu spriječenost za rad. Više od 50 posto podnesenih prigovora, Drugostepena ljekarska komisija nije prihvatila i u tim slučajevima bolovanje je zaključeno. Preostale prigovore, komisija je ocijenilo opravdanim i bolovanje je produženo.

Sukladno planiranim aktivnostima Stručna Služba Zavoda izvršila je analizu osiguranih osoba u matičnoj bazi podataka ZZO HNK-a. Prema dobijenim podacima, na dan 31.12.2021. godine, broj osiguranih osoba u HNK-a je 180.359, od čega 71,76 posto osiguranih osoba su nosioci osiguranja i 28,44 posto osiguranih osoba su članovi porodica nosilaca osiguranja. U strukturi nosilaca osiguranja, 54.357 su zaposleni, 43.041 penzioneri i 24.456 nezaposlenih.

„Prema podacima kojima Zavod raspolaže, uporedimo li broj radno aktivnih osiguranika i penzionera dolazi se do zaključka kako, u 2021. godini,  na jednog penzionera dolazi 1,26 radnika. Drugim  riječima, to znači da svaki zaposleni osiguranik doprinosima za zdravstveno osiguranje osigurava zdravstvenu zaštitu za sebe, svoju porodicu ukoliko nemaju zdravstveno osiguranje po nekom drugom osnovu i nešto više od 1 penzionera. Ovako izrazito nizak omjer broja radnika na broj penzionera u odnosu na vrijeme kada se uvodio sistem međugeneracijske solidarnost upućuje na tešku održivost međugeneracijske solidarnosti, veliki pritisak na zdravstveni sistem i potrebu traženja novih i drugačijih izvora prihoda po osnovu zdravstvenog osiguranja“, kazao je direktor Zavoda Rade Bošnjak.  

Nakon svih navedenih izvještaja, članovi Upravnog vijeća razmatrali su i usvojili Izvještaj o finansijskom poslovanju Zavoda za period 1.1.do 31.12.2021. godine. Podaci iz izvještaja  pokazuju kako su, u 2021. godini, ukupno ostvareni prihodi i primici ostvareni u iznosu od 149,271.242 KM, što je 0,29 posto ili 432.242 KM više od iznosa predviđenog Izmjenama i dopunama Finansijskog plana za 2021. godinu (Rebalans II). Ukupno ostvareni rashodi i kapitalni izdaci u periodu januar– decembar 2021. godine ostvareni su u iznosu od 146,103.937 KM što je 1,84 posto ili 2,735.063 KM niže od sredstava planiranih Izmjenama i dopunama Finansijskog plana za 2021. godinu (Rebalans II).

Uporede li se ukupni prihodi i ukupni rashodi, finansijski rezultat poslovanja Zavoda u 2021. godini je pozitivan u iznosu od 3,167.305 KM.

Govoreći o izvršenju Finansijskog plana Zavoda za 2021. godinu, direktor Zavoda, Rade Bošnjak, se osvrnuo na prethodnu godinu i godine prije toga.

“Ovaj Zavod ima najviši stepen  naplate doprinosa u odnosu na ostale zavode u Federaciji BiH, što bitno utiče na prihodovnu stranu našeg Finansijskog plana. Odgovornim i domaćinskim upravljanjem finansijskim sredstvima, Zavod je sve prethodne godine od 2012. godine do danas završio rebalansom i pozitivnim finansijskim rezultatom. Sve ove godine, višak prihoda u odnosu na rashode transferisali smo zdravstvenim ustanovama. U 2021. godini, uprkos pandemiji i nizu drugih poteškoća, pored ugovornih sredstava, uspjeli smo iznaći dodatnih 7,000.000 KM za zdravstvene ustane i to 3,000.000 KM koji je Zavod, u martu, doznačio domovima zdravlja u svrhu pomoći finansiranja zdravstvenih usluga za liječenje Covid-19 oboljelih osiguranika i 4,000.000 KM koji smo u decembru doznačili bolnicama na ime povećanog broja pruženih usluga dijagnostike i liječenja oboljelih od Covid-19 virusa. Naš budući smjer djelovanja je  dalji rad na finansijskoj stabilnosti Zavoda i proširenju drugih prava osiguranika propisanih Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Takođe, cilj nam je nastaviti jačati povjerenje osiguranika, zdravstvenih radnika, Upravnog vijeća, Vlade i Skupštine u ovaj Zavod“, rekao je Bošnjak.

(NovaSloboda.ba)  

{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?

n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};

if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';

n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;

t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];

s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script',

'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');

fbq('init', '375462996450076');

fbq('track', 'PageView');


novasloboda.ba
#ZZO #HNKa #jednog #penzionera #dolazi #radnika

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas