ŽZH: Pohađanje predškolskog odgoja će biti obvezno

U petak je u Širokom Brijegu održana 152. sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Vlada je utvrdila Nacrt Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji je upućen u daljnju proceduru Skupštine Županije Zapadnohercegovačke uz prijedlog da se održi javna rasprava.

Naime, zbog značaja područja koji se zakonski regulira te zbog zadovoljavanja potreba i rješavanja problema koji su se javili u praksi, bilo je potrebno donijeti novi Zakon.

Značajna novina odnosi se na obvezno pohađanje predškolskog odgoja i obrazovanja djece u godini pred polazak u osnovnu školu.

Program predškole obvezan je za svu djecu predškolskog uzrasta koja nisu uključena u redovite programe predškolskog odgoja i obrazovanja u trajanju od najmanje 150 sati, kad se steknu uvjeti za to.

Ovim Zakonom predviđa se i uvođenje pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju u pohađanju predškolskog odgoja i obrazovanja, a te poslove može obavljati osoba koja ispunjava uvjete za odgojitelja ili stručnog suradnika u predškolskoj ustanovi.

Financiranje predškolskog odgoja i obrazovanja djece s posebnim potrebama ovim Zakonom prelazi iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa u nadležnost Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju osnovice za izračun bruto plaće županijskog pravobranitelja i zamjenika županijskog pravobranitelja u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Također, Vlada je donijela Odluku o odobravanju prodaje službenih motornih vozila Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke.

Vlada je donijela Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj. U ime Vlade za članove oba povjerenstva imenovani su Mirela Perić i Ivica Gavran, priopćeno je iz Vlade ŽZH.

Post ŽZH: Pohađanje predškolskog odgoja će biti obvezno je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas