VijestiŽene moraju biti hrabre i mogu biti sve što...

  Žene moraju biti hrabre i mogu biti sve što požele

  Konferencija “Žene u poslovnom svijetu”, na kojoj je šest žena govorilo o svom putu i izazovima do uspjeha, održana je u utorak u Mostaru u povodu Međunarodnog dana žena.

  Na konferenciji je istaknuto kako bi se patrijarhalna svijest trebala početi mijenjati i da bi zastupljenost žena općenito, u kompanijama, javno-političkom i privrednom životu trebala biti veća, jer trenutno nije na zadovoljavajućem nivou.

  Zamjenica direktora Aluminij industrije Suzi Mikulić istakla je kako je jako važno da ženama, ali i ljudima općenito, neko na njihovom profesionalnom putu pruži priliku.

  “Moj put nije bio lagan, to je bilo 20 godina žrtve, rada, odricanja i ulaganja, međutim zaista kao žena nisam osjećala neravnopravnost i mislim da mi kao ženi nije bilo teže postići sve ovo što sam do danas postigla nego mojim muškim kolegama. Uglavnom sam radila s kolegama koji su mi u najvećem broju slučajeva bili šefovi i osjećala sam poštovanje s njihove strane i davali su mi priliku. Jako je važno da vam neko u profesionalnom putu da priliku i otvori vrata da mu pokažete šta znate i mogu biti zahvalna što sam takve prilike dobivala”, kazala je Mikulić.

  Dodala je kako su se žene pokazale kao dobri lideri i kao osobe koje su spremne upravljati kriznim situacijama.

  “Općenito, u kompanijama, javno-političkom i privrednom životu žene nisu dovoljno zastupljene, a pokazale su se kao dobri i menadžeri i lideri i osobe koje su spremne donositi odluke i upravljati kriznim situacijama, treba im dati priliku. Mislim da je dio odgovornosti i na nama ženama da se izborimo za sebe, da vrijedno radimo, da ne očekujemo uspjehe preko noći, da ne kukamo, da strpljivo čekamo svoju priliku, nametnemo se, budemo ambiciozni, odgovorni i vrijedni. Ovo govorim s aspekta sebe, jer sam 20 godina vrijedno radila, nije bilo lako, a i dan danas u prosjeku radim 18 sati dnevno. Ako niste spremni na takav rad, onda ne možete ni očekivati neke velike prilike da se dokažete”, naglasila je Mikulić.

  Zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH Valentina Rupčić kazala je kako se današnjom konferencijom pokušalo osnažiti i ohrabriti žene, te poslati im poruku kako mogu biti sve što požele.

  “Kroz priče o životu i privatnom i poslovnom uspjehu današnjih šest učesnica htjeli smo ženama pokazati da je sve moguće, da i one na svom putu ne zastaju, nego da pređu prepreke, pokušaju biti bolje i pokušaju se snaći u ovom bh. društvu, jer znamo kakvi nas izazovi u BiH svakodnevno dočekuju. Jedan od najvećih problema je nezaposlenost, odnosno majke koje nemaju pravo na porodiljski dopust, pa samim tim ne mogu ni raditi, majke koje su ostale bez posla samo zato što su majke i slično. Mi iz Večernjeg lista snažno pokušavamo ukazati na te probleme kako bi se sve te nepravde, ne samo prema majkama, nego svim ljudima u BiH, ispravile kako bismo svi zajedno izgradili neko bolje društvo”, kazala je Rupčić.

  Mladim ženama koje su na početku svog poslovnog puta je poručila da prvenstveno budu hrabre.

  “Još jedna velika poruka je i da pokušaju dobiti posao u svojoj profesiji. Ako smo pet godina učili da budemo novinari ili nešto drugo, nećemo valjda sve to svoje ulaganje ostaviti iza nas i biti nešto drugo samo zbog toga što smo uvidjeli da nam se to možda ne sviđa, a da i ne pokušamo. Mislim da bi svi trebali biti hrabri, pokušati i naći neku svoju priliku”, kazala je Rupčić.

  Direktorica Saveza opština i gradova Federacije BiH Vesna Travljanin kazala je kako Savez aktivno radi na osnaživanju žena.

  “U saradnji s lokalnim uposlenicima, odnosno ženama, Savez pokušava napraviti promijenjenu sliku u skladu s ciljevima Ujedinjenih nacija do 2030. godine. Peti cilj je osnaživanje žena i to zaista nije floskula, mi aktivno radimo na tim politikama i imamo plan kako to dalje provoditi. Moram reći da je od 144 opšinska načelnika samo šest žena, i to u Federaciji tri, i u Republici Srpskoj tri, dakle ta diskrepancija je ogromna, iako zakon predviđa 40 posto žena na izbornim listama. Daleko je veći broj uposlenica u lokalnom nivou vlasti nego muškaraca, i to tamo gdje treba teško raditi. Uvijek sam smatrala da rad određuje čovjeka, a ne polni predznak”m kazala je Travljanin.

  Istakla je i to kako bi političke stranke trebale kandidovati više žena.

  “I žene same se moraju više aktivirati. Patrijarhalna svijest bi se trebala početi mijenjati, da nije samo muškarac taj koji je rukovodilac. Osim te svijesti, trebao bi se promijeniti i angažman i olakšati ženama njihovu ulogu majke kroz zakone i sve druge propise da bismo u krajnjoj liniji bili ravnopravni, to smo tražili i nadam se da ćemo to i dobiti”, kazala je Travljanin.

  Federalan ministrica okoline i turizma Edita Đapo kazala je kako je zadatak žena koje obavljaju javne funkcije podstaknuti i predstavljati žene, ukazivati na njihove probleme i boriti se za ženska prava.

  “Mi smo još uvijek tradicionalno društvo u kome se još uvijek svi dive muškarcima, a pokazalo se, kroz period koji smo imali, da su žene organizovanije, posvećenije poslu kad su na pozicijama odlučivanja. Takođe su socijalno osjetljivije na sve probleme s kojima se društvo suočava, tako da mislim da je na pozicijama odlučivanja uvijek bolje imati žene”, kazala je Đapo.

  Organizatori današnje konferencije bili su M.T. Abraham Grupa i Večernji list BiH, a osim navedenih, o svom životnom putu, te uspjesima i izazovima govorila je i vodeća regionalna partnerica za usluge revizije kompanije Deloitte BiH Sabina Softić, te direktorica Zavoda za zapošljavanje FBiH Helena Lončar.

  (Fena)


  novasloboda.ba
  #Žene #moraju #biti #hrabre #mogu #biti #sve #što #požele

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img