Završetak štrajka ovisi isključivo o Ministarstvu obrazovanja i Vladi ŽZH

U školama na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) traje opći štrajk, a po riječima predsjednice Sindikata srednjih škola ZHŽ-a Jasminke Petric odgovor na pitanje do kada će štrajk trajati mogu dati samo Ministarstvo obrazovanja i Vlada ŽZH.

O štrajku još u srpnju

”Završetak štrajka ovisi isključivo o Ministarstvu obrazovanja i Vladi. Podsjetit ću da Sindikat od veljače traži nastavak pregovora i potpisivanje kolektivnog ugovora, a prvi put smo upozorili resorno ministarstvo i Vladu da ćemo pokrenuti proceduru za štrajk još u srpnju prošle godine”, kazala je Petric u izjavi za Fenu.

Ona je podsjetila kako su glavni razlozi za štrajk nepotpisivanje kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkog stava o postotku povećanja plaće.

”Postoje neke naznake da bi se sastanak s predstavnicima vlasti mogao održati u srijedu, 18. siječnja. Očekujemo konstruktivan razgovor, rješenje naših očekivanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i u tom slučaju štrajk može biti završen. Koliko dugo će trajati ovaj proces, ne ovisi o nama”, rekla je Petric.

Dodala je kako su zahtjevi sindikalista realni i da će Vlada ŽZH morati pokazati razumijevanje prema prosvjetnim djelatnicima.

Zhtjevi, više nego realni

”Naši zahtjevi su više nego realni, zapravo skromni. Problemi se akumuliraju i ne rješavaju godinama, u tome je problem. Županijski proračun za 2023. godinu, koji je veći za 28 milijuna KM, daje nam za pravo ustrajati u zahtjevima, a Vlada će morati pokazati razumijevanje jer mi nećemo odustati”, poručila je.

  ŽZH – Štrajk prosvjetara započinje u ponedjeljak

Po njezinim riječima, trenutna situacija nikome ne odgovara te je još jednom apelirala na postizanje dogovora.

”Svi ispaštamo bez nastave. Mi volimo svoje zvanje, volimo učionicu, volimo svoje učenike. Ovo što su nam svima uradili, neoprostivo je, a upirati prstom u nas kao krivce za štrajk krajnje nisko. Oni koji trebaju voditi računa o učenicima i nama njihovim odgajateljima, izigrali su i jedne i druge”, zaključila je Petric.

Post Završetak štrajka ovisi isključivo o Ministarstvu obrazovanja i Vladi ŽZH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi