“Zajedno za ljepši i čistiji Mostar”: Reciklomati, kontejneri…

Mostar — Gradsko vijeće Grada Mostara je u cilju uključivanja građanki i građana u procese donošenja odluka, u saradnji s Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti i Vijeća Evrope organiziralo prvu Skupštinu građana u Mostaru.

Kroz participativni i deliberativni pristup članovi Skupštine građana Mostara izradili su niz preporuka i smjernica kako Mostar može poboljšati čistoću javnog prostora i učiniti ga ugodnijim.

Na osnovu preporuka Skupštine građana i uz podršku Kongresa, izrađen je i od Gradskog vijeća usvojen detaljan Akcioni plan za implementaciju preporuka. Ovaj plan podrazumijeva implementaciju ukupno 32 preporuke podijeljene u pet tematskih cjelina, navodi se u saopćenju iz Grada Mostara.

Krajnji cilj ovog plana je doprinijeti razvoju održivih rješenja za ključne probleme koji se odnose na čistoću i održavanje javnih prostora u Gradu Mostaru. Potpisan je ugovor s Vijećem Evrope o sufinansiranju aktivnosti iz tematske cjeline Uređenje zelenih površina, upotreba javnih prostora i stvaranje novih. Vrijednost projekta iznosi 35.000 eura.

Aktivnosti na provedbi projekta sastoje se od tri komponente: nabavka i postavljanje 45 kanti za otpad na za to predviđenim javnim površinama u gradu, hortikulturno uređenje dvorišta Osnovne škole Ilija Jakovljević i Osnovne škole Mustafa Ejubović – Šejh Jujo u mostarskom naselju Šehovina i kampanja podizanja svijesti o zaštiti okoline pod nazivom “Zajedno za ljepši i čistiji Mostar”.

Kampanja se provodi putem distribucije edukativnih i promotivnih materijala o pravilnom razvrstavanju, odlaganju i recikliranju otpada, implementacijom pilot projekta postavljanja posuda za odlaganje psećeg izmeta, distribucijom promotivnih letaka i postavljanja znakova zabrane izvođenja pasa na dječjim igralištima.

  Posjet predsjednika HKD Napredak dr. sc. Nikole Čiča Napretkovoj Glavnoj podružnici u Hamiltonu

„Tematski plakati i brošure bit će predstavljeni na gradskim trgovima 19. novembra i na radionici koja će se održati 21. novembra s početkom u 11 sati u hotelu Mostar, a zatim će se distribuirati mjesnim zajednicama i školama”, naveli su iz Grada Mostara.

U cilju implementacije preporuka Akcionog plana Grad Mostar je proveo nabavku kontejnera u iznosu od 40.000 KM i dva mobilna reciklomata ambalažnog otpada u vrijednosti od 50.000 KM.

Mobilni reciklomati će se koristiti prilikom održavanja koncerata i različitih manifestacija, a upotrebom reciklomata građani se podstiču na reciklažu putem dobrotvornih ili donatorskih kampanja.

U saradnji sa ovlaštenim operaterima “ZEOS-eko sistem” i “Vuprom” bit će postavljeni kontejneri za električni i elektronski otpad na osam novih lokacija i kontejneri za tekstilni otpad na šest lokacija.

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi