Vlada na žurnoj sjednici dodatno povećala mirovine u FBiH

Vlada Federacije BiH održala je u srijedu žurnu telefonsku sjednicu o konačnom usklađivanju mirovina kojim se mirovine u Federaciji BiH povećavaju za još 5,15 posto u odnosu na ranije akontativno usklađivanje, a što je ukupno povećanje od 16,25 u ovoj godini.

Ovo usklađivanje primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja ove godine.

Na sjednici je Vlada Federacije BiH usvojila informaciju Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje o konačnom usklađivanju mirovina u skladu sa člankom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, te je zadužila Federalni zavod MIO da izvrši dodatno usklađivanje mirovina za 2023. godinu u iznosu od 5,15 posto počevši od 1. siječnja 2023. godine, a što s akontativnim usklađivanjem od 11,1 posto ukupno iznosi 16,25 posto.

Ovo je najveći pojedinačan rast mirovina u Federaciji BiH do sada. Riječ je o petom povećanju mirovina u posljednih godinu dana u Federaciji BiH.

Najniža mirovina krajem 2021. godine iznosila je 382 KM, a nakon ovog povećanja od 5,15 posto, odnosno redovitog usklađivanja za 16,25 posto, ona bi trebala biti 517,3 KM. To je rast od 135,3 KM ili 35,42 posto.

Također, na kraju 2021. zajamčena mirovina je iznosila 478,91 KM. Nakon svih usklađivanja, trebala bi iznositi 618,3 KM, što je u odnosu na prosinac 2021. godine povećanje od 139,4 KM, odnosno 29,11 posto.

Razlika najnovijeg povećanja od 5,15 posto u odnosu na akontativno, umirovljenicima će biti isplaćena retroaktivno, računajući od 1. siječnja ove godine, priopćeno je Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Post Vlada na žurnoj sjednici dodatno povećala mirovine u FBiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas