Vlada HNŽ na konstituirajućoj sjednici analzirala zatečeno stanje

Novoimenovana Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, na čelu s predsjednicom Marijom Buhač, održala je danas prvu – konstituirajuću sjednicu. Predsjednica Buhač u uvodnom je obraćanju kolegama poželjela uspješan rad.

Istaknula je kako je svjesna zadaća i odgovornosti koje stoje pred Vladom, ali i kako ne sumnja da će timskim radom znati odgovoriti na sve izazove.

Vlada je danas usvojila Informaciju Ministarstva financija o stanju prihoda na jedinstvenom računu riznice, kao i Izvješće o izvršenju Proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2023. godine.

Analizirano stanje po ministarstvima

Analizirano je stanje po ministarstvima, upravama i drugim uredima i službama, sve s ciljem pripreme za izradbu konačnog Prijedloga izmjena i dopuna Proračuna za 2023. godinu.

Na tomu tragu, ministri su podnijeli izvješća o stanju u svojim resorima, s posebnim osvrtom na financijske obveze koje je bitno okončati do isteka tekuće godine. Usvojen je Zaključak da se Ministarstvu financija dostave sve primjedbe i prijedlozi u svezi s izradbom Izmjena i dopuna Proračuna.

Razmatrajući aktualnu problematiku u svezi sa štrajkom zdravstvenih djelatnika, Vlada je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, danas donijela Rješenje o imenovanju novoga Pregovaračkog tima Vlade HNŽ-a koji će nastaviti razgovore s predstavnicima reprezentativnog sindikata za djelatnost zdravstva.

Pregovarački tim čine: ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Milenko Bevanda, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, ravnatelj Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića Zlatko Guzin, v.d. ravnateljice Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a Ana Vidačak, ravnatelj Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž i ravnateljica Doma zdravlja Jablanica Alma Budim Hondo.

U izjavama za medije nakon sjednice Vlade, predsjednica Buhač i ministar financija Adil Šuta govorili su o zatečenomu stanju, ističući kako će ključno načelo rada Vlade biti da će preuzimati obveze samo za ono za što postoje osigurani financijski izvori.

”Konstituirajuća sjednica bi trebala, po tradiciji, biti svečana, ali nažalost mi nemamo prostora za slavljenje. Morali smo donijeti neke ključne dokumente kako bismo riješili trenutačne goruće probleme u sustavu. Tu mislim na štrajk zdravstvenih djelatnika, na neisplaćene plaće u određenim dijelovima toga sustava i sl. Primarni nam je cilj napraviti detaljnu analizu financijskoga stanja i donijeti konkretne zaključke vezano za izradbu Izmjena i dopuna Proračuna za 2023. i Nacrta proračuna za 2024. godinu, s obzirom na to da se bliži kraj godine i da su to dokumenti koji bi trebali biti usvojeni do 31. prosinca tekuće godine”, kazala je predsjednica Buhač.

Kakvo je stanje sa financijama?

Ministar Šuta je dodao da su predsjednica i ministri danas upoznati sa stanjem financija, zatečenim obvezama, dugovanjima i stanju na računu.

”Očekujem da ćemo zajedničkim radom u predstojećemu razdoblju, kroz financijske dokumente, našim sugrađanima osigurati bolje ukupno stanje koje je sada jako složeno. Međutim, vjerujem u ovaj tim”, izjavio je Šuta.

Ministar Bevanda novinarima je govorio o budućim koracima u smjeru rješavanja pitanja štrajka zdravstvenih djelatnika, poručujući kako su stajališta Vlade i sindikata značajno približena i kako vjeruje u skoro postizanje dogovora.

”Mislim da smo približili stajališta o načinu kako riješiti ova pitanja odnosno zahtjeve sindikata u zdravstvu. Danas smo donijeli nekoliko ključnih odluka u tomu smislu. Prije svega, predložili smo novi Pregovarački tim i tražit ćemo samo da se u zdravstvenomu sustavu ispoštuje načelo hijerarhije. To znači da pri donošenju odluka moramo znati tko je tko u sustavu i prema tomu se orijentirati”, poručio je ministar Bevanda.

Objava Vlada HNŽ na konstituirajućoj sjednici analzirala zatečeno stanje pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas