Vlada HNK: Novčana podrška Sajmu, Zrinjskom, Veležu, RTV Herceg-Bosne…

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona je saopšteno da Vlada pruža snažne novčane podrške među ostalim Sajmu privrede, Zrinjskom, Veležu, te RTV Herceg-Bosne.

“Kontinuirano, kroz cijelo vrijeme njegovog postojanja, pomažući organizaciju i rad mostarskog Sajma privrede, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona proglasila je Međunarodni sajam privrede Mostar sajmom od posebnog značaja za HNK u 2022. godini jer “sveobuhvatno predstavlja i promoviše privrednu djelatnost te poljoprivredu kao osnovnu granu privrede, kao i autohtone vrijednosti HNK i utiče na stvaranje povoljnog ambijenta i mogućnosti za razvoj i podršku poljoprivrede”, navode u saopštenju iz Vlade HNK.

Dodaje se da je na tom tragu donesena Odluka kojom je za organizacijske potrebe Sajma privrede ‘Mostar 2022.’ izdvojeno 60.000 KM budžetskih sredstava.

Također, Zavodu za školstvo Mostar odobreno je 30.000 KM za nastavak provođenja započetog procesa kurikularne reforme, konkretno za angažovanje voditelja i članova radnih grupa za izvođenje predmetnih kurikuluma za osnovne škole, gimnazije i općeobrazovne predmete u srednjim strukovnim školama.

Pedagoškom zavodu Mostar odobren je isti iznos, 30.000 KM, za početne aktivnosti na provođenju kurikularne reforme, konkretno za angažovanje vanjskih saradnika zbog nedostatka zaposlenih, kao i za izradu prijedloga nastavnog plana i programa na kantonalnom nivou.

Vlada je prihvatila Informaciju Kabineta predsjednika Vlade HNK o raspoloživosti finansijskih sredstava iz provođenja projekata energetske efikasnosti u Kantonu te, pripadajućom odlukom, sredstva u iznosu od 496.187 KM rasporedila za poboljšanje energetske efikasnosti Kantonalnog suda Mostar, Doma zdravlja Čitluk i Doma kulture Konjic.

Donesena je i Odluka o načinu utroška dijela novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2022. godinu u iznosu od 500.000 KM, namijenjena za subvencioniranje sportskih organizacija. Tih pola miliona KM bit će raspoređeno na način da će po 240.000,00 KM biti uplaćeno na račune HŠK Zrinjski Mostar i FK Velež Mostar, a preostalih 20.000 KM biti prebačeno Kantonalnom fudbalskom savezu.

Vlada je utvrdila i način utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2022. godinu u iznosu od 350.000 KM za uspješne pojedince u sportu. Također, i način utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2022. godinu u iznosu od 300.000 KM, predviđenih za projekte iz kulture. Raspodjela sredstava za sport i kulturu bit će realizovana putem javnih konkursa. Posebnom Odlukom, sredstvima u iznosu od 220.000 KM Vlada HNK pomaže rad medijske kuće Radiotelevizija Herceg-Bosne d.o.o. Mostar, navodi se u saopštenju.

(Mostarski.ba)

mostarski.ba
#Vlada #HNK #Novčana #podrška #Sajmu #Zrinjskom #Veležu #RTV #HercegBosne

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas