Vlada HNK-a odobrila 2,9 miliona KM za nabavku udžbenika i priručnika za osnovce

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, na prijedlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, razmotrila je i usvojila Odluku o načinu utroška novčanih sredstava s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama budžeta za 2022. godinu u iznosu od 2.900,000 KM za nabavu udžbenika i priručnika za 16.195 učenika javnih osnovnih škola u kantonu od 1. do 9. razreda.

Proces nabavke provešće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i športa na način da će finansijska sredstva dostaviti školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima – za svaku školu posebno – a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima u septembru, na početku nove 2022./23. školske godine.

Pored redovnih novčanih podršk visokoobrazovnim institucijama u HNK, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 600.000 KM za finansiranje rada Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar.

Razmotrena je i prihvaćena Odluka o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 550.000 KM za HNK Zrinjski Mostar i FK Velež Mostar, a sredstva su namijenjena za finansiranje potpune rekonstrukcije glavnih terena na stadionima.

Takođe, Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju novčanih sredstava u iznosu od 70.000 KM za finansijsku podršku u radu Narodnom pozorištu Mostar i Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar.

Nastavljajući provođenje Projekta „Energetske efikasnosti u BiH“ u HNK, Vlada je usvojila Odluku kojom je odobrila novčana sredstva potrebna za nastavak obnove i utopljavanja zgrade Kantonalnog suda Mostar, te realizaciju projekata na objektima Doma zdravlja Čitluk i Narodnog univerziteta Konjic.

  Istočni Mostar daleko od svijeta

()

Vlada HNK-a odobrila 2,9 miliona KM za nabavku udžbenika i priručnika za osnovce Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru