VIDEO/Obilježena 25. godišnjica Centra ‘Los Rosales’

Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales” iz Mostara obilježio je u petak 25. godišnjicu svog postojanja i rada, a njegova direktorica Mirna Mezit pozvala je još jednom javnost da teži društvu jednakih mogućnosti.

Los Rosales, koji svakodnevno odgaja, obrazuje, socijalizira i radno osposobljava djecu i mlade s poteškoćama u razvoju od 2 do 50 godine ove je godine godišnjicu obilježio tako što je upriličio druženje djece s vršnjacima iz redovnih škola Grada Mostara, a ne kao dosad prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Djeci Los Rosalesa pristigli su prijatelji iz Četvrte osnovne škole, zatim Šeste i OŠ “Zalik”, te vrtića “Ciciban” i JU Dječji vrtići “Mostar”. Družili su se kroz različite radionice – sportske, kreativne, slikarske, a organizirana je bila i modna revija.

– Želja nam je da kroz zajedničko druženje, razne kreativne i sportske radionice prikažemo šta prava inkluzija djece i osoba s invaliditetom zaista jeste – rekla je u razgovoru za Fenu direktorica Centra “Los Rosales” Mirna Mezit.

Dok su se djeca radovala organiziran je radni ručak Uprave Los Rosalesa i predstavnika organa vlasti kao i partnera koji učestvuju u radu JU Centar za djecu i omladinu.

Po riječima direktorice, razgovaralo se o poboljšanju uslova za odgoj i rehabilitaciju mladih i djece te odraslih osoba s invaliditetom, ali i statusu Centra.

– Mi smo registrirani kao jedinstven pravni subjekt. Međutim, posmatraju nas kroz različite segmente; predškolski odgoj i osnovni te radno-rehabilitacione radionice za djecu iznad 18 godina i rezidentni smještaj za djecu koja dolaze iz obližnjih mjesta i tu borave od ponedjeljka do petka. Želimo postati resursni centar koji će pružati usluge servisa i podrške kako za djecu i mlade s poteškoćama tako i roditeljima te tako pružiti podršku djeci u inkluziji pri redovnim školama i vrtićima – pojasnila je Mezit.

Govoreći o inkluziji i njezinom provođenju kroz nastavni proces i vrtiće, ona je naglasila kako ‘Los Rosales’ svakodnevno radi na potpunoj inkluziji djece i mladih s poteškoćama u razvoju u svim sferama društva.

– Inkluzija bi se trebala odvijati i nakon završene škole kako bi se pružila jednaka šansa za sve, odnosno kako bismo dobili društvo jednakih mogućnosti – poručila je Mezit.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović kazao je kako su u Gradu Mostaru i HNK-u ponosni zbog jednog ovakvog centra s obzirom na to da je nastao u teškom trenutku, za vrijeme rata, kao i zbog djece koja imaju potrebu za tom vrstom zaštite koju pruža ovaj centar.

On je podsjetio da je ove godine u HNK-u angažirano 110 asistenata, što znači da ga je dobilo svako dijete za koje je bila potreba.

Asistenti su svojevrsna pomoć i učiteljima, tako da su svi zadovoljni i roditelji i djeca jer su stvoreni bolji uslovi za nesmetan nastavni proces – dodao je ministar Hadžović.

(Fena)

mostarski.ba
#VIDEOObilježena #godišnjica #Centra #Los #Rosales

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas