More
  VijestiVIDEO/Obilježena 25. godišnjica Centra 'Los Rosales'

  VIDEO/Obilježena 25. godišnjica Centra ‘Los Rosales’

  Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales” iz Mostara obilježio je u petak 25. godišnjicu svog postojanja i rada, a njegova direktorica Mirna Mezit pozvala je još jednom javnost da teži društvu jednakih mogućnosti.

  Los Rosales, koji svakodnevno odgaja, obrazuje, socijalizira i radno osposobljava djecu i mlade s poteškoćama u razvoju od 2 do 50 godine ove je godine godišnjicu obilježio tako što je upriličio druženje djece s vršnjacima iz redovnih škola Grada Mostara, a ne kao dosad prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

  Djeci Los Rosalesa pristigli su prijatelji iz Četvrte osnovne škole, zatim Šeste i OŠ “Zalik”, te vrtića “Ciciban” i JU Dječji vrtići “Mostar”. Družili su se kroz različite radionice – sportske, kreativne, slikarske, a organizirana je bila i modna revija.

  – Želja nam je da kroz zajedničko druženje, razne kreativne i sportske radionice prikažemo šta prava inkluzija djece i osoba s invaliditetom zaista jeste – rekla je u razgovoru za Fenu direktorica Centra “Los Rosales” Mirna Mezit.

  Dok su se djeca radovala organiziran je radni ručak Uprave Los Rosalesa i predstavnika organa vlasti kao i partnera koji učestvuju u radu JU Centar za djecu i omladinu.

  Po riječima direktorice, razgovaralo se o poboljšanju uslova za odgoj i rehabilitaciju mladih i djece te odraslih osoba s invaliditetom, ali i statusu Centra.

  – Mi smo registrirani kao jedinstven pravni subjekt. Međutim, posmatraju nas kroz različite segmente; predškolski odgoj i osnovni te radno-rehabilitacione radionice za djecu iznad 18 godina i rezidentni smještaj za djecu koja dolaze iz obližnjih mjesta i tu borave od ponedjeljka do petka. Želimo postati resursni centar koji će pružati usluge servisa i podrške kako za djecu i mlade s poteškoćama tako i roditeljima te tako pružiti podršku djeci u inkluziji pri redovnim školama i vrtićima – pojasnila je Mezit.

  Govoreći o inkluziji i njezinom provođenju kroz nastavni proces i vrtiće, ona je naglasila kako ‘Los Rosales’ svakodnevno radi na potpunoj inkluziji djece i mladih s poteškoćama u razvoju u svim sferama društva.

  – Inkluzija bi se trebala odvijati i nakon završene škole kako bi se pružila jednaka šansa za sve, odnosno kako bismo dobili društvo jednakih mogućnosti – poručila je Mezit.

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović kazao je kako su u Gradu Mostaru i HNK-u ponosni zbog jednog ovakvog centra s obzirom na to da je nastao u teškom trenutku, za vrijeme rata, kao i zbog djece koja imaju potrebu za tom vrstom zaštite koju pruža ovaj centar.

  On je podsjetio da je ove godine u HNK-u angažirano 110 asistenata, što znači da ga je dobilo svako dijete za koje je bila potreba.

  Asistenti su svojevrsna pomoć i učiteljima, tako da su svi zadovoljni i roditelji i djeca jer su stvoreni bolji uslovi za nesmetan nastavni proces – dodao je ministar Hadžović.

  (Fena)

  mostarski.ba
  #VIDEOObilježena #godišnjica #Centra #Los #Rosales

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img