VIDEO/ Ledić: Društvenom inkluzijom trebamo pomoći osobama s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. marta, što predstavlja simboliku 3 kopije na 21. hromosomu, karakterističnu za te osobe, a ovogodišnji naglasak u programu udruga koje se bave ovim pitanjem je na društvenoj inkluziji.

Predsjednik Udruženja za Down sindrom iz Mostara Igor Ledić rekao je kako je ovogodišnji cilj skrenuti pažnju društvene zajednice na probleme s kojima se susreću sobe s Downovim sindromom u svakodnevnom životu.

” Ove smo godine pažnju ipak usmjerili na jedan pozitivan primjer, a to je sistemska podrška osobama s invaliditetom i osobama sa sindromom Down koju im pružaju njihovi vršnjaci. Nažalost, svi ostali sistemi podrške su zakazali”, ocijenio je Ledić.

Naveo je kako osobe s Down sindromom najviše imaju podršku od svojih školskih kolega ili osoba sa vannastavnih aktivnosti.

Smatra kako se od početka moraju udariti temelji na kojima bi se gradila bolja sutrašnjica za osobe s Down sindromom i kako bi te osobe bile konkurentne na tržištu rada.

“Jučer smo imali susret roditelja iz više gradova BiH, gdje smo došli do zajedničkih zaključaka da je potrebno krenuti s ranom intervencijom, koja u našoj državi nije dobra. Mislim da je najviše kod nas zakazalo obrazovanje. Zadnjih 8 godina uništeno je više generacija osoba s invaliditetom jer im nismo omogućili ni približno kvalitetno obrazovanje. U srednjim školama imamo samo jedan smjer po nastavnom programu s bosanskim jezikom, a to je aranžer/cvjećar i jedan smjer po nastavnom programu s hrvatskim jezikom, a to je pomoćni kuhar/slastičar. Time osobe s Down sindromom ne mogu biti konkurentne na tržištu rada”, naglasio je predsjednik Udruženja za Down sindrom.

Na pitanje zna li se podatak koliko osoba s Down sindromom radi na području čitave BiH, Ledić je odgovorio kako je riječ o veoma maloj brojci.

“Mislim da je riječ o samo tri do četiri osobe… Broj djece koji se rađaju s Down sindromom sve je veći i morat ćemo pronaći rješenje za taj problem. Mi ne želimo praviti socijalna preduzeća, već privatne i državne firme moraju zapošljavati te osobe jer zakonom je propisano da svaka 16. zaposlena osoba mora biti osoba s invaliditetom. Vrijeme je da se taj zakon krene primjenjivati”, napominje Ledić.

Kako kaže, u saradnji više škola, udruženja i ljudi, zajedno su napravili plesni video spot ‘Ples kroz život’ u kojem su učestvovala djeca i mladi iz nekoliko gradova.

“Ples smo odabrali kao jedan univerzalni jezik koji ne poznaje različitosti. Objavili smo i videozapis na društvenim platformama, a građani nam dijeljenjem tog spota mogu iskazati podršku”, ustvrdio je Ledić.

Svake godine Svjetska organizacija osoba s Down sindromom pošalje neku poruku, a ove godine smo se odlučili da te poruke neće biti, naveo je dalje.

Unatoč poteškoćama s kojima se susreću osobe s Down sindromom, Ledić misli da se uveliko promijenila slika koju društvo ima o njima u zadnjih dvadesetak godina.

“Najveći točak te promjene su porodice i udruženja koja marljivo rade da naprave neke suštinske promjene. Uzet ću primjer našeg Kantona gdje smo izvršili pritisak na to da se ta djeca upisuju u redovne škole. Sad već imamo 108 asistenata koji pomažu jednakom broju djece u tim školama. Inkluzija je jedini pravi put jer želimo ostvariti kvalitetno i inkluzivno društvo u cjelini”, zaključio je predsjednik mostarskog Udruženja za Down sindrom.

(Fena)

mostarski.ba
#VIDEO #Ledić #Društvenom #inkluzijom #trebamo #pomoći #osobama #sindromom

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas