back to top

VIDEO | BiH jedna od minama najugroženijih zemalja u Europi

U protekloj godini, razmineri su očistili područje od preko dva milijuna četvornih metara u 22 općine, ali posla još uvijek ima jako puno.

Trideset godina nakon rata, BiH i dalje je jedna od najviše minski pogođenih u Europi i svijetu.

Predstavljajući izvještaj ministru obrane Zukanu Helezu na Štrbačkom jezeru u Bihaću, rezultati koje je postigao tim za razminiranje Oružanih snaga BiH u protekloj godini su otkriveni.

Više od 20.000 različitih vrsta mina

Pronađeno je više od 20.000 različitih vrsta mina, a najvažnije je što je očišćeno područje od preko dva milijuna četvornih metara u 22 općine, sve bez ozlijeđenih.

Gojko Knežević, načelnik Zajedničkog stožera OSBiH, komentirao je:

“Općine su bile aktivne protekle godine u vezi s razminiranjem, a ove godine, u 2024., bit će još 18. To će biti tamo gdje procijenimo situaciju kao najkritičniju ili u vezi s infrastrukturnim projektima.”

Sulejman Kišija, zapovjednik Bataljuna za razminiranje OSBiH, izjavio je:

“Odlukom Vijeća ministara, unutar strategije, planirali smo očistiti teritorij od mina do 2025. Međutim, to neće biti moguće. Vjerojatno će biti odgođeno na 2027. i dalje.”

Smanjenje napetosti

Unatoč pozivima da komentira nedavne izjave Milorada Dodika o podjelama i zapaljivom retorikom, ministar Helez nije želio pokvariti svečanost. Potaknuo je političke aktere na smanjenje napetosti.

Zukan Helez, ministar obrane Bosne i Hercegovine, naglasio je:

“Ne bi trebali davati zapaljive izjave o navodnom ratu i uključivati Oružane snage BiH u politiku. Ponavljam, one su jamac stabilnosti, multietničkog karaktera i najbolje integrirani dio društva. Želim građanima poručiti da ostanu mirni i sigurni jer nema opasnosti.”

Čak i gotovo 30 godina nakon rata, pola milijuna ljudi u Bosni i Hercegovini još uvijek je ugroženo zbog mina.

Do sada je 1.782 osoba stradala, od toga 625 smrtno.

Objava VIDEO | BiH jedna od minama najugroženijih zemalja u Europi pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas