Veliki broj umirovljenika u FBiH ipak će ostati bez pomoći

Javni poziv o pomoći u energetskoj krizi koji je raspisala Vlada Federacije BiH, a financira Europska unija diskriminira jednu od najsiromašnijih kategorija stanovništva – umirovljenike. Potvrdili su ovo za BHRT iz Udruženja umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine. Cijele kategorije umirovljenika potpuno su izostavljene iz ovog javnog poziva.

Pravo na pomoć koja se dodjeljuje u grijanoj sezoni 2023/2024. nema domaćinstvo u kojem je jedna osoba bila u radnom odnosu u 2022. godini. To znači da osoba koja je stekla pravo na mirovinu 1. veljače 2022. godine i od tada prima minimalnu mirovinu ne može dobiti sredstva skoro dvije godine kasnije.

Pravo na pomoć nema ni domaćinstvo u kojem jedan član prima srazmjernu mirovinu bez obzira na zbirnu visinu mirovine.

Trebali bi s novom godinom da imati dio tih podataka
“Idealan kriterij ne postoji, a to se svakako odnosi na dio javnog poziva kojim su isključeni umirovljenici koji ostvaruju srazmjerne penzije s inozemstvom. Razlog za navedeno je činjenica da preko 90 % ove kategorije ostvaruje značajno veće iznose srazmjernih mirovina iz inozemstva u odnosu na mirovinu iz Federacije BiH. Slučajeve gdje je zbir mirovina manji su relativno rijetki“, navelo je Izaslanstvo EU u BiH.

Broj umirovljenika koji primaju srazmjernu ili minimalnu mirovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine je značajno veći od 60 %.
„Mi preko naših udruženja, općinskih i gradskih prikupljamo podatke za takve ljude koji su došli u mirovinu, a imaju srazmjernu mirovinu, a ostvarili su mirovinu u tim drugim državama ili republikama bivše Jugoslavije. Trebali bi s novom godinom imati dio tih podataka, a onda idemo u izmjenu i dopunu zakona o MIO-u“, kaže Haso Halilović iz Udruženja umirovljenika FBiH, javlja BHRT.

Prilikom pravljenja propisa za javni poziv, umirovljenike kao jednu od četiri kategorije koje mogu konkurirati, nitko nije konzultirao.

„Mi bi sigurno imali bolja rješenja i prijedloge i ove određene stvari bi se mogle ispraviti. Nažalost, nisu nas pitali, nisu od nas tražili mišljenje i kad god je politika donosila zakone, oni su bili na štetu određene kategorije“, smatra Halilović.

Ovo je prvi put da su vlasti u BiH dobile podršku EU da se na ovaj način distribuira javnosti
Sredstva za ublažavanje negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, a koja će biti raspodijeljena po propozicijama javnog poziva čiji rok ističe 10-og ovog mjeseca, osigurala je Europska unija.

„Ovo je prvi put da su vlasti u BiH dobile podršku EU da se na ovaj način distribuira javnosti, te zahtijeva pažljivo planiranje, posebno prilikom utvrđivanja koja domaćinstva ispunjavaju uvjete za dobivanje pomoći. Nadležne vlasti u BiH su u potpunosti odgovorne da osiguraju da sredstva iz Paketa energetske podrške dođu u ruke onima kojima su namijenjena“, naveli su iz Izaslanstva EU u BiH.

Iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini navode da će način na koji BiH upravlja sredstvima iz Paketa energetske podrške biti važan pokazatelj za svaku buduću direktnu podršku institucijama BiH.

Post Veliki broj umirovljenika u FBiH ipak će ostati bez pomoći je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas