“Veležovo postojanje više niko neće dovoditi u pitanje”

Mostar — U velikoj sali Narodnog pozorišta Mostar u nedjelju uveče održana je svečana akademija u povodu stotog rođendana Fudbalskog kluba Velež. Svečanosti je prisustvovao veliki broj gostiju – klupskih legendi, bivših igrača, trenera i funkcionera, te prijatelja kluba.

Prisutnima se obratio bivši predsjednik FK Velež, Šemsudin Hasić, koji je uz ostalo rekao da Veležovo postojanje više nikad neće i ne smije doći u pitanje.

“S obzirom na sve kroz šta smo prošli u minulom vremenu, usudio bih se reći – kao da je za nama hiljadu godina. Malo je ko na današnji dan 1922. mogao pretpostaviti kako će grad i klub imati takvu ljubav. Iako je silom prilika dva puta prekidao svoj rad, s pravom se može reći da je od prvog dana ostao simbioza svega lijepog što Mostar u suštini jeste, a čini ga velikim–malim gradom. I danas smo tu gdje smo bili davne 1922. Preživjeli smo Drugi svjetski rat u kojem je 77 naših članova poginulo, preživjeli smo i agresiju tokom koje smo protjerani sa Gradskog stadiona, a naša imovina potpuno uništena. U godinama koje dolazi bit će mnogo iskušenja pred nama, ali Veležovo postojanje sigurno više nikad niko neće dovoditi u pitanje”, rekao je Hasić.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Red Army bend, koji je izveo novu pjesmu posvećenu Veležu, nakon čega je započela pozorišna predstava “Rođeni za vječnost“, u kojoj igraju Saša Oručević, Mirvad Kurić, Belma Lizde – Kurt i Mirsad Tuka.

  U četvrtak "frezanje" asfalta u Zagrebačkoj ulici
foto: federalna.ba/AA

Među ostalim zvanicama, skupu su prisustvovali premijer Fedracije BiH Fadil Novalić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago, predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, te klupske legende Vahid Halilhodžić, Enver Marić, Sead Kajtaz, Meho Kodro, Anel Karabeg, Avdo Kalajdžić, Džemal Hadžiabdić i mnogi drugi.

Podsjećanja radi, FK Velež je osnovan 26. juna 1922. na poljani u Sjevernom logoru u Mostaru. Klub je osvojio tri državna kupa – dva u bivšoj Jugoslaviji, te jedan u nezavisnoj BiH. Zabilježio je sedam nastupa u evropskim kup takmičenjima.

Program obilježavanja je nastavljen koncertom “Bombaj štampe” i mostarskih bendova na trgu Musala u Mostaru.

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi