Uvode se dodatne kontrole u Schengenu: Evo kako to utječe na granicu BiH-RH

Zbog situacije na Bliskom istoku i opasnosti od porasta terorističkih aktivnosti, u Europi je od ponoći na snazi pojačana granična kontrole između Slovenije i Hrvatske, prenosi Federalna.ba.

Ova odluka uslijedila je lančano, nakon što je Italija iste takve mjere uvela Sloveniji. Kontrole unutar šengenskog prostora imat će posljedice i na našu zemlju. Zadržavanja na granicama samo su jedan od mogućih problema koji je zabrinuo i međugranične prevoznike iz Bosne i Hercegovine.

Odluka iznenadila Iako je mnoge odluka o uvođenju kontrole na granicama iznenadila, iz kabineta Predsjedništva Republike Slovenije navode da objektivnih razloga za ovaj potez itekako ima.

Osiguranje granica

Sadržaj članka (otvori)

Parazol - Protiv parazita

Osiguranje dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti smatraju neophodnim. „Jer se povećao broj migracija, tokovi su se pojačali čak za 300 posto. Do neke mjere se to i moglo očekivati poslije ulaska Hrvatske u Schengen, ali smo odlučili da ćemo to u saradnji sa hrvatskom policijom, sa hrvatskim prijateljima, nekako održati.

Prijetnja terorizma je ozbiljna, postoji – ovaj put je razlog za zatvaranje granica prije svega terorizam, a i radnje kriminalnih organizacija“, kazao je Vojko Volk, državni tajnik u kabinetu predsjednika Republike Slovenije. Riječ je o preventivnoj i privremenoj mjeri, naglasili su iz resornog hrvatskog ministarstva.

To ne znači, tvrde, da je Schengen ugrožen. Ne nastoji se zakomplicirati život ljudi nego ga učiniti sigurnijim. „Tu možemo govoriti o pojačanom stepenu nadzora i ne možemo tu govoriti ni o kakvoj suspenziji Schengena kako to oporba govori nemušto“, kaže Radman Grlić, ministar vanjskih i evropskih poslova RH.

Odluka o pojačanim kontrolama u šengenskom prostoru osjetit će se i u BiH. Iako je najavljeno da će kontrole biti rutinske i selektivne, za prijevoznike i one kojima posao ovisi od brzine protoka robe – to ne znači mnogo.

Provjere

Očekuju da će s vremenom situacija na granicama postajati sve teža što će rezultirati nenadoknadivim gubitkom novčanih sredstava. Od nadležnih zahtijevaju razumijevanje i adekvatna rješenja. Financijski gubici „Ispaštat će gospodarstvenici, ali najveći gubitnici u svemu tome bit će prijevoznici.

Nažalost, apsolutno nikada ova gospodarska grana nije imala neko razumijevanje ili pomoć od nadležnih RS-a ili BiH tako da svi ti gubici koji će zaista biti ogromni – idu sto posto na teret i na leđa prevoznika“, tvrdi Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnje i međunarodne transporte RS-a.

Na ovu odluku negodovali su i iz Udruženja prijevoznika putnika. Iako ne očekuju ogromne financijske gubitke, tvrde da će kvalitet usluge prijevoza biti narušen. „Kvalitet usluge na našim linijama prema zapadnoj Evropi će padati s obzirom na to da će biti sigurno zadržavanja duža nego što smo sada navikli.

Dosadašnja praksa u šengenskom prostoru je bila da se kontrolišu povremeno određena vozila unutar šengenskog prostora“, objašnjava Saudin Parić, potpredsjednik Odbora udruženja međunarodnih drumskih prijevoznika putnika VTK-a BiH.

Građani EU-a moći će normalno da prijeđu sve granične prijelaze, dok će državljani trećih zemalja, poput BiH, moći da prijeđu samo na 14 prijelaza – 12 sa Hrvatskom, dva sa Mađarskom – te osam željezničkih prijelaza na kojima će biti selektivne policijske kontrole. Svi koji prijelaz pogriješe – bit će preusmjereni.

Objava Uvode se dodatne kontrole u Schengenu: Evo kako to utječe na granicu BiH-RH pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas