Uvjete za pomoć Europske unije ispunilo 152.448 domaćinstava

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao kako pravo na pomoć Europske unije za subvencioniranje energenata ispunjava 152.488 domaćinstava. Rekao je kako je najviše domaćinstava koji su ispunili uvjete iz kategorije umirovljenika.

Naglašava se kako je čitav proces rađen automatski, po zadanim kriterijima, čime je minimaliziran bilo kakav vanjski utjecaj i prostor za ljudsku grešku.

U skladu s naporima da se ovaj proces učini što transparentnijim, od srijede, 6. prosinca 2023. godine, svi građani će moći provjeriti status svoje prijave online, prenosi Avaz.

Status prijave

Status prijave, po privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava, moći će se provjeriti na web stranici https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/, najkasnije do 12. prosinca 2023. godine i to jednostavnim unosom matičnog broja podnositelja prijave ili jednog od članova domaćinstva. Po unosu matičnog broja prikazat će se status prijave, uz potvrdu ostvarenog prava ili detaljno obrazloženje uvjeta koji nisu ispunjeni.

”Građani koji kroz navedenu provjeru utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava moći će općini ili gradu, u kojem su podnijeli prijavu, podnijeti pisani prigovor kojim će uputiti zahtjev za dodatnu provjeru ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom. U slučaju podnošenja takvih prigovora, podnositelj je obvezan priložiti dokaz o priznavanju prava ili statusa po osnovu kojega traži da se izvrši dodatna provjera. Bitno je istaknuti da se, u slučaju podnošenja prigovora, mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija (rješenje o stalnoj novčanoj pomoći, dječjem doplatku ili dokaz o primitku mirovine) koji je označen kao neispunjen. Važno je napomenuti da su sve prijave ranije prošle detaljnu provjeru u postojećim službenim evidencijama, te da očekujemo minimalan broj prijava koje bi se mogle smatrati spornima po jednom od navedenih osnova”, pojasnio je ministar Delić.

Finalna lista

Po okončanju roka za prigovore i riješenim prigovorima, kreirat će se finalna lista primatelja pomoći, a nakon što Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripreme Odluku o raspodjeli sredstava s ovog transfera po općinama, ona ide na usvajanje Vlade Federacije BiH. Ista će biti dostavljena jedinicama lokalne samouprave, u skladu s utvrđenim listama primatelja po jedinici lokalne samouprave, nakon čega će sredstva biti doznačena na račune nositelja domaćinstava koji su podnijeli prijavu na ovaj Javni poziv.

Tijekom današnje press konferencije istaknuto je i kako je svih 79 općina i gradova u FBiH aktivno radilo na unosu prijava u sustav, na čemu su bila angažirana 804 državna službenika.

”Zahvaljujemo svim načelnicima i gradonačelnicima i njihovim službenicima na predanom angažmanu i brzom unošenju prijava. Ovo je bio dosta kratak rok za proces koji smo prvi put provodili na ovaj način i uz korištenje potpuno novog digitalnog alata. Sve, izradu aplikacije za koju posebno zahvaljujemo našim partnerima iz UNDP-a, obuku za službenike kako da koriste aplikaciju, potom zaprimanje, obradu podataka, provjere u postojećim evidencijama i kreiranje privremene liste, sve smo završili u nešto više od mjesec dana. Zahvalnost dugujemo i Poreznoj upravi FBiH koja je svoj dio posla obavila rekordno brzo i efikasno”, kazao je ministar.

Naglašeno je i kako je sam proces provjere statusa aplikacija potpuno digitaliziran, kako bi se i tako izbjegle bilo kakve malverzacije papirima ili greška bilo koga od uključenih u ovaj proces.

Na današnjoj press konferenciji ponovljeno je kako je Javni poziv objavljen 23. listopada 2023., te zatvoren 10. studenoga 2023. godine.

Svaka zaprimljena aplikacija unesena je u namjenski razvijen digitalni alat, a nakon zatvaranja poziva rađene su provjere s relevantnim listama i registrima, kako bi se kreirala privremena lista primatelja. Ukupan broj prijava na Javni poziv je 216.360 domaćinstava, odnosno 429.066 osoba.

Prvi registar domaćinstava u FBiH
Ministar Delić na kraju je naglasio kako je provođenjem ovog javnog poziva na ovaj način napravljen i prvi registar domaćinstava u Federaciji BiH koji čini više od 215.000 domaćinstava i oko 400.000 pojedinaca, te da je ovaj registar značajna osnova za izradu socijalne karte FBiH koju Ministarstvo planira uraditi tijekom ovog mandatnog razdoblja.

Post Uvjete za pomoć Europske unije ispunilo 152.448 domaćinstava je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas