USKOK podignuo optužnicu protiv vlasnika i direktora Lagera

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je podignuo optužnicu protiv devet osoba zbog trgovanja utjecajem, davanja mita te zloupotrebe položaja i ovlasti prilikom izgradnje i stavljanja u pogon Vjetroelektrane ”Krš-Pađene” na području Grada Knina.

Među optuženima su Milenko Bašić i Dragan Stipić, vlasnik i jedan od direktora firme ”Lager” iz Posušja koja je osnivač društva C.E.M.P. u Hrvatskoj, investitora izgradnje Vjetroelektrane, piše CIN.

Podmićivali Josipu Rimac
Bašiću i Stipiću se stavlja na teret da su od početka 2017. do sredine 2020. godine podmićivali Josipu Rimac koja je tada bila državna tajnica u Ministarstvu uprave Hrvatske, a prije toga dugogodišnja gradonačelnica Knina te saborska zastupnica.

USKOK tvrdi da su joj mjesečno davali najmanje 40.000 kuna (oko 10.000 KM), odnosno ukupno 1,1 milijun kuna (oko 300.000 KM). Zauzvrat je ona koristila svoj politički utjecaj kako bi u različitim državnim institucijama za njihovo preduzeće isposlovala dozvole, rješenja i ugovore potrebne za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije.

Istraga o ovome slučaju je pokrenuta u svibnju 2020. godine, a optužnica je predana Županijskom sudu u Zagrebu. Tijekom istrage, u proljeće 2021, Bašić i Stipić su proveli po mjesec dana u pritvoru.

Prema podacima koje je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) potvrdio glasnogovornik ovog suda, optužnica je podignuta na kraju prošle godine, ali još nije uručena optuženim. Radi se o obimnom predmetu koji je u fazi pripreme za predsjednika Optužnog vijeća pa Sud još ne daje preciznije informacije o eventualnom početku suđenja.

  Ove automobile lopovi najčešće kradu u BiH

Optuženi Stipić je novinarki CIN-a rekao da vijest ne može komentirati, s obzirom da detalje optužnice ne zna jer je nije dobio.

Radni strojevi i energetski sektor
Posuški ”Lager” je počeo trgovati radnim strojevima i vremenom se proširio na energetski sektor.

U Bosni i Hercegovini (BiH) ima koncesiju za izgradnju vjetroelektrane na području Tomislavgrada još od 2008. godine, ali radovi nisu počeli. Uz to, ima koncesiju i za eksploataciju kamena na dva područja u Posušju te uglja na području Kamengrada u Sanskom Mostu.

Prema istraživanju CIN-a objavljenom u proljeće 2021. godine, ”Lager” je uživao određene pogodnosti i prilikom ugovaranja i dodjele koncesijskih ugovora u BiH pa je neke dobio iako nije ispunio sve uvjete ili prethodne obaveze.

Prema priznanju ministra privrede Unsko-sanske županije Vida Šantića, zbog ”Lagera” su promijenili način obračuna koncesijskih naknada pa je ova tvrtka plaćala proračunu manje nego što bi morala prema ranijem obračunu. U Zapadnohercegovačkoj županiji im je odobrena odgoda plaćanja koncesijskih naknada.

Post USKOK podignuo optužnicu protiv vlasnika i direktora Lagera je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi