Useljenje u novu zgradu Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar očekuje se krajem ljeta

Projekt izgradnje Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od kapitalnog je značaja, ne samo za Mostar nego i cijelu regiju, s obzirom na to SKB-u gravitira nekoliko kantona. Postojeća zgrada u kojoj se liječe mališani trošna je, ali bez obzira na to – dobar je primjer kako medicinsko stručno osoblje postiže izvrsne rezultate u liječenju i dijagnostici. Trenutno radovi na novoj zgradi ulaze u završnu fazu.

Dosadašnji skučeni prostori na Klinici za dječije bolesti, Odjel pedijatrije, koja je izgrađena davne 1968. godine, uskoro bi trebali postati prošlost, piše federalna.ba.

“Prostora će biti dosta, a imat će sve što svaka bolnica mora da ima – ništa neće imati više no što imamo i ovdje. Ovdje moramo imati potrebne aparate gdje se obavlja dijagnostička obrada. Prostorno će biti puno veća, šira, komotnija tako da se nećemo morati mijenjati u ambulantama za ultrazvuk“, objašnjava Vesna Brkić, šefica Klinike za dječje bolesti SKB Mostar.

Ako je suditi po dinamici izvođenja radova na novoj zgradi Klinike za dječije bolesti SKB-a Mostar, očekuje se da se u novu, modernu zgradu presele krajem ljeta.

“Sad smo u fazi privođenja tih radova završetku. Dolazimo do završnih obrada fasade, obloga ravnog krova, unutrašnji radovi se rade intenzivno na svim etažama”, navodi Robert Glibić, voditelj radova.

Novih 10.000 kvadratnih metara, na koliko se prostire nova Klinika, uveliko će poboljšati nivo kvalitete pružanja zdravstvene usluge najmlađim pacijentima – i to ne samo Mostara već i svih kantona čiji se pacijenti liječe u SKB-u.

“Do korone ta brojka je bila od 2.000 do 3.000. Međutim, sad je reduciran taj broj prijema . Ne primaju se djeca ako se veći dio liječenja može obaviti kući. A što se tiče ambulantnog dijela, kroz naše ambulante prođe godišnje od 7.000 do 8.000 djece”, dodaje Brkić.

U Vladi HNK-a svjesni su važnosti izgradnje ovoga projekta – stoga su u potpunosti preuzeli kreditni aranžman Saudijskog fonda od 19,2 miliona maraka.

“To je jedna naša obaveza prema onima koji su i prema kojima smo najosjetljiviji – to su naša djeca. Oni to zaslužuju”, poručuje kantonalni premijer Nevenko Herceg.

Isto misle i građani. Najranjivije kategorije konačno će biti zbrinute u adekvatnom prostoru.

Staru zgradu Pedijatrije bilo je nemoguće rekonstruirati. Nova Klinika za dječije bolesti najznačajniji je investicijski projekt u zdravstvene svrhe na području Federacije. Njezinim završetkom okončat će se pitanje smještaja i uslova liječenja svih mališana.

(federalna.ba)

mostarski.ba
#Useljenje #novu #zgradu #Klinike #dječije #bolesti #SKBa #Mostar #očekuje #krajem #ljeta

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas