More
  VijestiUprava HP Mostar: Štrajk upozorenja Nezavisnog sindikata – kontraproduktivan

  Uprava HP Mostar: Štrajk upozorenja Nezavisnog sindikata – kontraproduktivan

  U povodu održanog štrajka upozorenja Nezavisnog sindikata djelatnika (NSD) HP-a Mostar (NSDHP) u subotu se saopštenjem za javnost oglasila i Uprava tog preduzeća. U saopštenju takav istup radnika smatraju štetnim po ugled i poslovanje “Hrvatske pošte” Mostar.

  “Imajući u vidu kako Društvo posluje u konkurentnom okruženju, ovakvi medijski istupi stvaraju negativnu klimu i nepovjerenje poslovnih korisnika u kvalitetno pružanje usluga”, navodi se u saopštenju iz Uprave HP-a Mostar.

  Naglašavaju kako su svjesni da novonastale ekonomske okolnosti uzrokovane sukobima u Ukrajini značajno utiču na troškove energenata (gorivo i struja), koji su jedan od najznačajnijih troškova u poštanskoj djelatnosti, te da je pred njima izazov kako održati poslovanje Društva.

  “Imajući sve u vidu, i održivost poslovanja Društva, kao i poboljšanje materijalnih prava radnika, Uprava Društva također razmatra mogućnost povećanja iznosa naknada za troškove prevoza radnika u nastupajućem vremenu”, dodaje se u saopštenju.

  Prema njihovim riječima, fokus Uprave Društva trenutno je na definiranju mjera koje će osigurati operativnu održivost poslovanja i očuvanje svakog radnog mjesta u Društvu, a to smatraju zajedničkim interesom.

  Iz Uprave Društva navode kako su kroz zadnje izmjene Pravilnika o radu, organizacijskoj strukturi i sistematizaciji radnih mjesta u skladu sa finansijskim mogućnostima korigirali koeficijente najnižih plata radnicima.

  “Plate poštara i vozača povećane su 5 posto, poštara za brzu dostavu 10 posto, a od januara 2022. usklađena je i minimalna plata prema Uredbi Vlade FBiH, te su se plate čistačica povećale za 15 posto. S obzirom na rast prosječne plate u FBiH od januara 2022. godini svim radnicima Društva povećan je i topli obrok za 5 posto i iznosi 9,98 KM po danu, osigurana su sredstva za isplatu regresa u iznosu od 511 KM, što je povećanje za 5 posto u odnosu na 2021.”, navode iz Uprave HP Mostar.

  Tvrde i da su u 2022. godini uvećane i dodatne naknade u odnosu na 2021. godinu, i to svim radnicima koji su na njih ostvarili pravo.

  “Naknada od 9,2 posto za rođenje djeteta, za slučaj smrti člana porodice, za pomoć u slučaju bolesti radnika, kao i otpremne za odlazak u penziju za 3,2 posto. Iako to nije obavezujuće po granskom kolektivnom ugovoru, u 2022. godini Društvo je za sve radnike ugovorilo kolektivno osiguranje za slučaj bilo kakve nezgode ili smrti, kako bi smo pokrili i ovakve neželjene rizike kojima su radnici prilikom svakodnevnog rada izloženi.

  Imajući u vidu sve navedeno smatramo da Uprava Društva kontinuirano preduzima aktivnosti u cilju poboljšanja materijalnih prava radnika, i to će činiti i dalje. Stoga smatramo da su ovakve aktivnosti NSDHP kontraproduktivne i čine štetu Društvu u cjelini i svim radnicima, bez obzira da li su članovi imenovanog sindikata”, stoji u saopštenju iz Uprave HP Mostar.

  (StarMo)

  mostarski.ba
  #Uprava #Mostar #Štrajk #upozorenja #Nezavisnog #sindikata #kontraproduktivan

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img