Uprava HP Mostar: Štrajk upozorenja Nezavisnog sindikata – kontraproduktivan

U povodu održanog štrajka upozorenja Nezavisnog sindikata djelatnika (NSD) HP-a Mostar (NSDHP) u subotu se saopštenjem za javnost oglasila i Uprava tog preduzeća. U saopštenju takav istup radnika smatraju štetnim po ugled i poslovanje “Hrvatske pošte” Mostar.

“Imajući u vidu kako Društvo posluje u konkurentnom okruženju, ovakvi medijski istupi stvaraju negativnu klimu i nepovjerenje poslovnih korisnika u kvalitetno pružanje usluga”, navodi se u saopštenju iz Uprave HP-a Mostar.

Naglašavaju kako su svjesni da novonastale ekonomske okolnosti uzrokovane sukobima u Ukrajini značajno utiču na troškove energenata (gorivo i struja), koji su jedan od najznačajnijih troškova u poštanskoj djelatnosti, te da je pred njima izazov kako održati poslovanje Društva.

“Imajući sve u vidu, i održivost poslovanja Društva, kao i poboljšanje materijalnih prava radnika, Uprava Društva također razmatra mogućnost povećanja iznosa naknada za troškove prevoza radnika u nastupajućem vremenu”, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, fokus Uprave Društva trenutno je na definiranju mjera koje će osigurati operativnu održivost poslovanja i očuvanje svakog radnog mjesta u Društvu, a to smatraju zajedničkim interesom.

Iz Uprave Društva navode kako su kroz zadnje izmjene Pravilnika o radu, organizacijskoj strukturi i sistematizaciji radnih mjesta u skladu sa finansijskim mogućnostima korigirali koeficijente najnižih plata radnicima.

“Plate poštara i vozača povećane su 5 posto, poštara za brzu dostavu 10 posto, a od januara 2022. usklađena je i minimalna plata prema Uredbi Vlade FBiH, te su se plate čistačica povećale za 15 posto. S obzirom na rast prosječne plate u FBiH od januara 2022. godini svim radnicima Društva povećan je i topli obrok za 5 posto i iznosi 9,98 KM po danu, osigurana su sredstva za isplatu regresa u iznosu od 511 KM, što je povećanje za 5 posto u odnosu na 2021.”, navode iz Uprave HP Mostar.

Tvrde i da su u 2022. godini uvećane i dodatne naknade u odnosu na 2021. godinu, i to svim radnicima koji su na njih ostvarili pravo.

“Naknada od 9,2 posto za rođenje djeteta, za slučaj smrti člana porodice, za pomoć u slučaju bolesti radnika, kao i otpremne za odlazak u penziju za 3,2 posto. Iako to nije obavezujuće po granskom kolektivnom ugovoru, u 2022. godini Društvo je za sve radnike ugovorilo kolektivno osiguranje za slučaj bilo kakve nezgode ili smrti, kako bi smo pokrili i ovakve neželjene rizike kojima su radnici prilikom svakodnevnog rada izloženi.

Imajući u vidu sve navedeno smatramo da Uprava Društva kontinuirano preduzima aktivnosti u cilju poboljšanja materijalnih prava radnika, i to će činiti i dalje. Stoga smatramo da su ovakve aktivnosti NSDHP kontraproduktivne i čine štetu Društvu u cjelini i svim radnicima, bez obzira da li su članovi imenovanog sindikata”, stoji u saopštenju iz Uprave HP Mostar.

(StarMo)

mostarski.ba
#Uprava #Mostar #Štrajk #upozorenja #Nezavisnog #sindikata #kontraproduktivan

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas