back to top

Umirovljenicima isplata 364 KM EU pomoći, ostalim kategorijama 579 KM

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je u četvrtak rezultate javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem premašivanja energetske krize, a na konačnoj listi je ukupno 154.779 domaćinstava koja su ispunila kriterije definirane Javnim pozivom.

Razvrstano po kategorijama najveći broj kvalificiranih domaćinstava je u kategoriji umirovljenika kojih je sada 116.933 što je za 988 više u odnosu na preliminarnu listu, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju federalni dječji doplatak u kojoj je sada 31.394 domaćinstva. U kategoriji korisnika stalne novčane pomoći uvažena su 94 prigovora i na konačnoj listi je 5.652 domaćinstva. U kategoriji samohranih roditelja na konačnoj listi je 800 domaćinstava.

U svakoj kategoriji jasno definirani uvjeti

“Puno je onih u kategoriji samohranih roditelja koji su smatrali da su nepravedno oštećeni i da usprkos činjenici što su samohrani roditelji prijave im nisu prihvaćene, zbog čega želim naglasiti da je Javnim pozivom jasno definirana kategorija četiri kao kategorija domaćinstava u kojoj žive maloljetna djeca s jednim roditeljem, a drugi roditelj je ili mrtav ili nepoznat”, pojasnio je ministar Delić podsjetivši i da je bilo zabune i u ostalim kategorijama.

“U svakoj od kategorija bili su jasno definirani uvjeti i na kraju, mislim da je čitav proces proveden transparentno i sve se moglo pratiti od početka do kraja. Mislim da je to prvi javni poziv ovako jasno ii s minimalnim utjecajem ljudskog faktora, s obzirom na to da su se svi podaci obrađivali digitalno i filtrirali kroz filtere svih naših baza podataka”, istaknuo je ministar.

Delegacija EU izdvojila 64.5 milijuna maraka

Kazao je i da je broj od 154.779 domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć za nekoliko desetina tisuća veći od projiciranih 109.000 domaćinstava, te da kao građani, imamo razloga biti zahvalni Delegaciji EU koja je za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH izdvojila 64.5 milijuna KM.

Programom utroška sredstava maksimalni pojedinačni iznosi previđeni po kategorijama iznosili su 300 KM za penzionere, te po 600 KM po domaćinstvu za ostale tri kategorije.

S obzirom na to da su po konačnoj listi i rezultatima javnog poziva konačne brojke drugačije od projiciranih to su i konačni pojedinačni iznosi modificirani.

“Mi smo od donatora sredstava, Delegacije EU imali preliminarno izračunate pojedinačne iznose za svaku kategoriju, a s obzirom na to da je konačna lista završena te da u najbrojnijoj kategoriji domaćinstava imamo umirovljenike s najnižom i zagarantiranom penzijom pojedinačni iznosi povećani su za 64,25 KM, što znači da će umirovljenici dobiti po 364.25 KM po domaćinstvu, dok će ostale tri kategorije dobiti po 579.76 KM po pojedinačnom domaćinstvu”, kazao je ministar.

U petak slanje novca

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo financija u petak će pustiti sredstva prema gradovima i općinama, a očekuje se da gradovi i općine građanima isplate sredstva najkasnije u narednih deset dana.

Ministarstvo će, zaključio je današnju konferenciju za novinare ministar Delić, o čitavom procesu pripremiti izvještaj Delegaciji EU u kojem će se nalaziti svi podaci, te financijski izvještaj u kojem će biti i formalno potvrđeno da su sva sredstva utrošena u skladu s definiranim kriterijima i zahtjevima donatora.

Podsjećamo, Javni poziv objavljen je 23. listopada 2023., a zatvoren 10. studenoga 2023. godine. Svaka zaprimljena aplikacija unesena je u namjenski razvijen digitalni alat razvijen od strane stručnjaka iz UNDP-a u BIH. Ukupno je zaprimljeno 216.360 prijava domaćinstava, koja su obuhvatila 429.066 pojedinaca. Svih 79 općina i gradova u FBiH aktivno je radilo na unosu prijava u sistem, na čemu je ukupno bilo angažirano 804 državna službenika.

Post Umirovljenicima isplata 364 KM EU pomoći, ostalim kategorijama 579 KM je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas