UABNOR: Nove igre oko Partizanskog spomen groblja u Mostaru

  Prije nešto više od četiri mjeseca Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar službeno je zatražilo prijem kod gradonačelnika Mostara, Marija Kordića, sa najavljenom temom razgovora o zaštiti spomeničkog antifašističkog nasljeđa u Gradu, sa posebnim akcentom na Partizansko spomen groblje.

  “Vrijeme prolazi, a poziv za razgovor ne stiže. U međuvremenu, gradonačelnik je upriličio brojne druge susrete, od kojih mnogi nisu ništa značajniji od ovog koji izbjegava.

  Paralelno sa šutnjom o susretu u javnost, kontinuirano plasira priče o obnovi Partizanskog spomen groblja od kojih, nakon i površne analize zaključujemo da je tobožnja obnova u funkciji dalje devastacije”, stoji u saopštenju UABNOR-a Mostara.

  Iz UABNOR-a podsjećaju gradonačelnika Kordića da je  Partizansko spomen groblje Nacionalni je spomenik BiH prve kategorije i da svi njegovi planovi o otvaranju restorana, adrenalin parka, parkinga, amfiteatra, parka za pse i jesu samo iluzija koju će morati prebaciti na neko drugo mjesto, jer obnova i način obnove nacionalnih spomenika nije njegova nadležnost.

  “Gradonačelnik bi morao znatida kompleks Partizanskog spomen groblja nije dio nikakve ‘Trimuše’ nego zaseban zaštićeni kompleks, a da se trim staza nalazi na istom brijegu, ali s druge strane. Insistiranje na tome da je Partizansko spomen groblje dio trim staze vrijeđa žrtve tamo obilježene, ali i porodice žrtava, te sve poštovaoce njihovog djela. Čini nam se da je sve to dio davnog plana da se napravi prenamjena ovog atraktivnog prostora, koji poratnim politikama u Mostaru smeta.

  PROČITAJ:   Mostarski gradonačelnik uputio čestitku za Božić

  Neka gradonačelnik prvo izvrši sve zakonske obaveze Grada prema ovom spomeniku, pa onda planira dalje poteze. Minimalna sredstva planirana budžetom Grada za održavanje ovog spomenika uglavnom se ne utroše. Zanima nas na šta se preusmjere i zašto? Ulaz u kompleks Partizanskog spomen groblja pretvoren je u javni nelegalni parking. Pored svih upozorenja i zahtjeva da se to spriječi, nikada ništa nije preduzeto. To nelegalno parkiranje i ulazak, čak i kamiona, devastira ovaj kompleks, ali i pokazuje odnos Grada prema ovom vrijednom spomeniku.

  Zbog nečinjenja gradske uprave i administracije, koje je nastavak politike  prethodnog gradonačelnika, ako se nastavi propagirati devastaciju ovog spomenika, ne preostaje nam ništa drugo do ići prema odgovarajućim državnim, entitetskim i pravosudnim organima.

  No Pasaran, gospodine gradonačelniče!”, ističe se u saopštenju UABNOR-a Mostara.

  ()

  UABNOR: Nove igre oko Partizanskog spomen groblja u Mostaru Nova Sloboda.

  novasloboda.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Adin
  Adin
  Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?