U srijedu u Gorici monodrama “Priče iz Vukovara”

U spomen na obljetnicu pada Vukovara, u srijedu 15. studenog 2023. godine u župnoj crkvi u Gorici mladi glumac Pere Eranović izvest će svoju monodramu Priče iz Vukovara nastalu na osnovu kratkih lirskih priča Siniše Glavaševića.

Ulaz na izvedbu je besplatan, a početak je u 20 sati.

Ovo su dani kad se na poseban način sjećamo Vukovara, tako da je ova monodrama izvrsna prilika da se prisjetimo svih branitelja i žrtava.

Monodrama Priče iz Vukovara oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima, ratu, djetinjstvu kroz formu riječi, pjesme i pokreta on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka. Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što će one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.

18. studenog 1991. godine, nakon duge i teške borbe, pao je jedan od najvećih simbola Domovinskog rata, herojski grad Vukovar. Toga se dana uvijek sjećamo s najvećom tugom i velikim ponosom, sjećamo se branitelja i svih žrtava, stoga jedino što možemo kazati je veliko HVALA, i nikada vas nećemo zaboraviti.

Pere Eranović u monodrami Priče iz Vukovara postaje Siniša Glavašević, a mi publika, postajemo svjedoci zastrašujućih trenutaka koji su prethodili tom užasavajućem danu 18.11.1991. godine.

Post U srijedu u Gorici monodrama “Priče iz Vukovara” je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas