U Mostaru počela naplata parkinga

Dugo očekivana naplata parkinga u Gradu Mostaru, danas je nakon testog perioda, i službeno započela.

U početku će se naplaćivati parking samo na glavnim ulicama, odnosno gdje postoje aparati za naplatu, a kada se steknu svi uslovi, započet će i naplata u svim četvrtima.

Parking se neće naplaćivati u danima praznika i nedjeljom, dok će se subotom naplaćivati do 15 sati. Naplata će se radnim danima vršiti u vremenu od 7 do 18 sati (tokom zimskog računanja vremena), te od 7 do 21 sat (tokom ljetnog računanja vremena).

Korisnici parkinga dužni su kupljenu parking kartu istaknuti na prednjoj strani automobila, a moći će i svoje registarske oznake slati SMS porukom na brojeve dostupne na stranicama preduzeća Mo Parking, te kasnije vršiti uplatu na osnovu toga.

“Naš cilj je da rasteretimo centar grada gdje su smještene sve institucije, te da po kišnom vremenu izbjegnemo gužve i smanjimo broj saobraćajnih nesreća. Smanjivanjem broja zona smo omogućili svim građanima da mogu parkirati na 85 posto teritorija grada”, rekao je za AA direktor Mo Parkinga Ivan Barbarić.

Na svoje android uređaje svi Mostarci također mogu preuzeti aplikaciju putem koje mogu plaćati satne ili dnevne karte. U aplikaciji je omogućena i kupovina SMS-om i bankovnim karticama. Dnevne karte vrijede 24 sata.

Mjesečne i godišnje parking karte kupljene u Zoni 1 vrijede za parkirališta u Zoni 1 i Zoni 2, dok mjesečne i godišnje karte kupljene u Zoni 2 vrijede isključivo u toj zoni.

Posebne grupe korisnika su penzioneri sa minimalnim penzijama, kao i roditelji šehida, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata i invalidi sa invaliditetom od minimalno 70 posto. Svi oni povlaštene karte mogu kupiti unutar zone u kojoj su nastanjeni ili samo u drugoj zoni. Osobe sa invaliditetom mogu koristiti posebna mjesta, označena žutom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

Nakon kupovine mjesečne ili godišnje karte, korisnici usluga dužni su sačuvati račun, dok im se naljepnice za automobile neće izdavati.

Cijena karata po satu u Zoni 1 iznosi 1,50 KM, a u drugoj zoni jednu marku. Dnevna karta košta 20 u prvoj, te 15 KM u drugoj zoni. Stanari u prvoj zoni mogu kupiti mjesečnu kartu po cijeni od 25, a u drugoj 15 KM, dok su godišnje cijene 225 i 135 KM.

Povlaštena karta za fizičke osobe i stanare izvan zone naplate na mjesečnom nivou košta 40 KM, i to samo za Zonu 2, dok je cijena godišnje – 360 KM.

Komercijalna mjesečna karta iznosi 150 KM u Zoni 1, te 100 KM u Zoni 2.

AA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas